Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Strana od-do: 7422
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Složení těkavých látek a antimikrobiální aktivita extraktů z arekových ořechů získaných simultánní destilační extrakcí a mikroextrakcí na tuhou fázi Těkavé složky arekových ořechů byly izolovány mikroextrakcí v hlavě na pevné fázi (HS-SPME, extrakce vlákny DVB/CAR/PDMS) a simultánní hydrodestilační extrakcí (SHDE) a analyzovány plynovou chromatografií/hmotnostní spektrometrií. Dále byly všechny frakce SHDE testovány na antimikrobiální aktivitu pomocí diskové difuzní metody na devíti gramnegativních a grampozitivních bakteriích (Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus canis, Streptococcus pyogenes a Candida albicans). Celkem bylo ve frakcích SHDE a při použití extrakce SPME identifikováno 98 sloučenin (především alkoholy, karbonylové sloučeniny, mastné kyseliny, estery, terpeny, terpenoidy a alifatické uhlovodíky) Hlavní skupinou těkavých složek zjištěných ve všech typech extraktů byly mastné kyseliny. Mikroorganismem nejcitlivějším na extrakt z arekového ořechu byl Streptococcus canis. Výsledky mohou poskytnout zásadní informace pro použití různých úprav arekových ořechů v konzervárenském průmyslu nebo jako přírodních antibiotik. těkavé látky z arekových ořechů; HS-SPME; SHDE; antimikrobiální aktivita
eng Volatiles Composition and Antimicrobial Activities of Areca Nut Extracts Obtained by Simultaneous Distillation–Extraction and Headspace Solid-Phase Microextraction The volatile components of areca nuts were isolated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME, DVB/CAR/PDMS fiber extraction) and simultaneous hydrodistillation–extraction (SHDE) and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry. Furthermore, all SHDE fractions were tested for antimicrobial activity using the disk diffusion method on nine Gram-negative and Gram-positive bacteria (Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus canis, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans). In total, 98 compounds (mainly alcohols, carbonyl compounds, fatty acids, esters, terpenes, terpenoids, and aliphatic hydrocarbons) were identified in SHDE fractions and by using SPME extraction Fatty acids were the main group of volatile constituents detected in all types of extracts. The microorganism most sensitive to the extract of the areca nut was Streptococcus canis. The results can provide essential information for the application of different treatments of areca nuts in the canning industry or as natural antibiotics. areca nut volatiles; HS-SPME; SHDE; antimicrobial activity