Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Rapid HPLC/MS/MS analysis of phenolic content and profile for mead quality assessment
Autoři: Česlová Lenka | Pravcová Kateřina | Juričová Miroslava | Fischer Jan
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Control
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 108737
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rychlá HPLC/MS/MS analýza profilu a obsahu fenolických látek pro hodnocení kvality medovin Sledování fenolických sloučenin v medovině je užitečným nástrojem pro hodnocení její kvality a možného falšování, protože profil a obsah fenolických sloučenin silně závisí na množství a druhu medu použitého při výrobě medoviny a na technologickém postupu. Cílem této studie byla optimalizace rychlé vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií pro stanovení 23 fenolických sloučenin ve 22 vzorcích medoviny. Izolace sledovaných fenolických sloučenin byla provedena pomocí extrakce kapalina-kapalina směsí diethyletheru a ethylacetátu. Kyselina 3,4-dihydroxybenzoová, 4-hydroxybenzoová, kávová, p-kumarová, salicylová, chlorogenová, gentisová, galová a ferulová spolu s apigeninem, kvercetinem a 3,4-dihydroxybenzaldehydem byly nejčastěji se vyskytujícími fenolickými sloučeninami v medovinových extraktech. Instrumentální limity detekce a kvantifikace byly pro všechny sloučeniny pod 20 ug/l a 65 ug/l. Mezi studovanými vzorky čtyři medoviny obsahovaly nízké celkové množství fenolických sloučenin (pod 10 mg/l) a dvě z nich dokonce nepřesáhly 2 mg/l. Navíc byla v jednom z těchto vzorků pozorována velmi vysoká koncentrace vanilinu jako ochucovadla. medoviny; fenolické látky; HPLC/MS/MS; med; falšování
eng Rapid HPLC/MS/MS analysis of phenolic content and profile for mead quality assessment The monitoring of phenolic compounds in mead is a useful tool for the evaluation of its quality and potential adulteration because the profile and content of phenolic compounds strongly depend on the amount and type of honey used for mead production and on the technological process. Therefore, the aim of this study was the optimization of rapid reversed-phase high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry for the determination of 23 phenolic compounds in 22 mead samples. The isolation of monitored phenolic compounds was performed using liquid-liquid extraction with a mixture of diethyl ether and ethyl acetate. 3,4-dihydroxybenzoic, 4-hydroxybenzoic, caffeic, p-coumaric, salicylic, chlorogenic, gentisic, gallic and ferulic acids, together with apigenin, quercetin and 3,4-dihydroxybenzaldehyde were the most frequently occurred phenolic compounds in mead extracts. The instrumental limits of detection and quantification were for all compounds below 20 ug/L and 65 ug/L, respectively. Among the samples studied, four meads contained a low total amount of phenolic compounds (below 10 mg/L), and two of them did not even exceed 2 mg/L. Moreover, a very high concentration of vanillin as a flavouring was observed in one of those samples. Meads; Phenolic compounds; HPLC/MS/MS; Honey; Adulteration