Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans using HPLC and multivariate statistical methods
Autoři: Klikarová Jitka | Řeháková Barbora | Česlová Lenka
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food Composition and Analysis
Strana od-do: 104841
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení běžných a bezkofeinových (ne)pražených kávových zrn pomocí HPLC a vícerozměrných statistických metod Tato práce se zabývá současným stanovením kofeinu a tří nejvíce zastoupených izomerů kyseliny chlorogenové (kyseliny 3-, 4- a 5-O-kafeoylchinové) přítomných v 64 vzorcích běžné (ne)pražené a bezkofeinové (ne)pražené kávy, a to s využitím RP-HPLC-UV/VIS. Cílové analyty byly optimalizovanou metodou separovány za pouhých 6 minut, přičemž všechny píky dosahovaly rozlišení vyšší než 1,2. K odhalení vztahů mezi vzorky a obsahem sledovaných látek byla následně využita faktorová analýza a analýza hlavních komponent. Vzorky byly těmito metodami úspěšně rozděleny do tří shluků (bezkofeinové, pražené a nepražené). Nakonec byl zkoumán vliv pražení vzorku a dekofeinace na obsah izomerů kyseliny chlorogenové. Pokles koncentrace kyseliny 5-O-kafeoylchinové nebyl během procesu dekofeinace tak významný jako během procesu pražení. Z hlediska extrakce kofeinu byl nejlepším extrakčním rozpouštědlem dichlormethan, protože nezpůsoboval výrazné ztráty izomerů kyseliny chlorogenové ani změny barvy kávových zrn a jeho extrakční účinnost dosahovala 85 %. Izomery chlorogenové kyseliny; kofein; kávová zrna; dekofeinace; HPLC; vícerozměrné statistické metody
eng Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans using HPLC and multivariate statistical methods This work deals with the rapid simultaneous determination of caffeine and the three most abundant chlorogenic acid isomers (3-, 4-, and 5-O-caffeoylquinic acids) present in 64 samples of regular (un)roasted and decaffeinated (un)roasted coffee beans using reversed-phase high-performance liquid chromatography with spectrophotometric detection. In the developed method, the target analytes were separated in just 6 min with a resolution higher than 1.2. Afterwards, factor analysis and principal component analysis were employed to reveal the relationships between the samples and the content of monitored compounds. The samples were successfully divided into three discrete groups (decaffeinated, roasted, and unprocessed) by these methods. Finally, the impact of sample roasting and decaffeination on the content of chlorogenic acid isomers was investigated. The decrease in 5-O-caffeoylquinic acid concentration during the decaffeination process was found not as significant as during the roasting process. Regarding caffeine isolation, dichloromethane was the best extraction solvent because it did not cause significant losses of chlorogenic acid isomers or changes in the coffee beans colour and its extraction efficiency reached 85%. chlorogenic acid isomers; caffeine; coffee beans; decaffeination; HPLC; multivariate data treatment.