Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Evaluation of Vegetable Oils: RP-HPLC vs. Voltammetry at Carbon Paste Electrodes
Autoři: Klikarová Jitka | Sýs Milan | Horská Anna | Cacciola Francesco | Dugo Paola | Mondello Luigi
Rok: 2022
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: 41. Moderní elektrochemické metody : sborník přednášek
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 96-100
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení rostlinných olejů: RP-HPLC vs. Voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách Kvalita italských extra-panenských olivových olejů (EVOO) byla hodnocena na základě profilu a množství fenolických sloučenin (PP), které poskytují specifický otisk prstu. Celkem 68 EVOO z 11 italských regionů bylo analyzováno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie spojené s detektorem diodového pole a hmotnostním spektrometrem. Získaná data byla podrobena vícerozměrným statistickým metodám. Dále byly PP a lipofilní vitamíny analyzovány v rostlinných olejích 6 různých druhů pomocí square-wave voltametrie založené na jejich anodické oxidaci. Obě analytické metody byly porovnány a kriticky zhodnoceny. Rostlinné oleje; Fenolické látky; Lipofilní vitamíny; Vícerozměrná statistická analýza; Vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Uhlíkové pastové elektrody; Square-wave voltametrie
eng Evaluation of Vegetable Oils: RP-HPLC vs. Voltammetry at Carbon Paste Electrodes The quality of Italian extra virgin olive oils (EVOOs) was evaluated based on the profile and quantity of phenolic compounds (PPs), providing a specific fingerprint. A total of 68 EVOOs from 11 Italian regions were analysed using high-performance liquid chromatography coupled with a diode array detector and mass spectrometer. The obtained data were subjected to multivariate statistical methods. Further, PPs and lipophilic vitamins were analysed in vegetable oils of 6 different kinds using a square-wave voltammetry based on their anodic oxidation. Both analytical methods were compared and critically evaluated. Vegetable oils; Phenolic compounds; Lipophilic vitamins; Multivariate statistical analysis; High-performance liquid chromatography; Carbon paste electrodes; Square-wave voltammetry