Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Applied Science - Basel
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: 8946
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Charakterizace balsamikových octů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a plynové chromatografie Octy jsou přírodní produkty vyráběné fermentací ve dvou krocích. Jeden z nejznámějších typů octů je balzamikový ocet produkovaný v Modeně v Itálii. Jedinečný výrobní proces jej odlišuje od ostatních octů. Existují tři základní typy balzamikových octů: běžný balzamikový ocet, balzamikový ocet z Modeny a tradiční balzamikový ocet z Modeny. Pro chemickou analýzu těchto octů je nejčastěji využívána plynová nebo kapalinová chromatografie, často ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Plynová chromatografie slouží pro stanovení celkového profilu těkavých organických látek, furfuralů, fenolických sloučenin a organických kyselin. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie je typicky používána pro stanovení aminokyselin, cukrů a polyfenolů. Obě tyto techniky, které se navzájem vhodně doplňují při celkové charakterizaci balzamikových octů, jsou popsány a diskutovány v článku. balsamikový ocet; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; fenolické sloučeniny
eng Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography Vinegars are natural products manufactured by two-step fermentation. One of the most famous is balsamic vinegar, especially that produced in Modena, Italy. Its unique production process positively distinguishes it from other vinegars. There are basically three types of balsamic vinegar: common balsamic vinegar, Balsamic vinegar of Modena, and Traditional balsamic vinegar of Modena. The chemical analysis of these vinegars is mainly carried out by using gas or liquid chromatography, often coupled to mass spectrometric detection. Although gas chromatography is generally used for the determination of the overall profile of volatile organic compounds, furfurals, phenolic compounds, and organic acids, high-performance liquid chromatography is typically applied for the determination of amino acids, sugars, and polyphenols. The two complementary techniques, the combination of which is useful for the detailed characterization of balsamic vinegars, are reviewed and discussed in this article. balsamic vinegar; gas chromatography; high-performance liquid chromatography; volatile compounds; phenolic compounds