Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

In Vitro Activity of Water Extracts of Olive Oil against Planktonic Cells and Biofilm Formation of Arcobacter-like Species
Autoři: Švarcová Karolína | Hofmeisterová Leona | Švecová Blanka | Šilha David
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Strana od-do: 4509
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze In vitro aktivita vodných extraktů olivového oleje proti planktonickým buňkám a tvorbě biofilmu  Arcobacter-like species Extra panenské olivové oleje obsahují mnoho bioaktivních látek, převážně fenolické sloučeniny. Bylo sledováno přežití kmenů Arcobacter-like species v nepufrovaných (WEOO) a pufrovaných (BEOO) extraktech olivových olejů. Byly také sledovány časové křivky usmrcování různých kmenů arkobakterů v prostředí extraktů olivového oleje. Aktivita extraktů byla také sledována z pohledu tvorby biofilmu, a to Christensenovou metodou. Výsledky in vitro naznačují, že extrakty z extra panenského olivového oleje mají nejsilnější antimikrobiální účinky a k inhibici kmene docházelo již po 5 minut expozice. Nejslabší inhibiční účinky byly pozorovány u extraktů z pokrutinového olivového oleje. Pokles tvorby biofilmu byl pozorován také v prostředí vyšších koncentrací WEOO. Avšak při nižších koncentrací extraktů byla pozorována zvýšená tvorba biofilmu vlivem stresových podmínek. Hlavními sloučeninami v olejových extraktech detekovanými pomocí HPLC-CoulArray byly dialdehydové formy derivátů oleuropeinu, hydroxytyrosol a tyrosol. Výsledky také naznačují, že bioaktivita vzorků je primárně závislá na obsahu fenolických sloučenin. antimikrobiální efect; Arcobacter-like; biofilm; HPLC; olivové oleje; extrakty
eng In Vitro Activity of Water Extracts of Olive Oil against Planktonic Cells and Biofilm Formation of Arcobacter-like Species Extra-virgin olive oils contain many bioactive substances that are phenolic compounds. The survival of Arcobacter-like strains in non-buffered (WEOO) and buffered (BEOO) extracts of olive oils were studied. Time kill curves of different strains were measured in the environment of olive oil extracts of different grades. The activity of the extracts was also monitored for biofilm formation using the Christensen method. In vitro results revealed that extra-virgin olive oil extracts exhibited the strongest antimicrobial effects, especially non-buffered extracts, which exhibited strain inhibition after only 5 min of exposure. The weakest inhibitory effects were observed for olive oil extracts. A decrease in biofilm formation was observed in the environment of higher WEOO concentrations, although at lower concentrations of extracts, increased biofilm formation occurred due to stress conditions. The dialdehydic forms of oleuropein derivatives, hydroxytyrosol, and tyrosol were the main compounds detected by HPLC-CoulArray. The results indicate that not all olive oils had a similar bactericidal effect, and that bioactivity primarily depended on the content of certain phenolic compounds. antimicrobial effect; Arcobacter-like; biofilm formation; HPLC; olive oil extract