Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans based on antioxidant capacity and total phenolic content
Autoři: Klikarová Jitka | Řeháková Barbora | Česlová Lenka
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 17-29
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení běžných a bezkofeinových (ne)pražených kávových zrn na základě antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolů V této studii byl zkoumán vliv zpracování kávových zrn (dekofeinace a pražení) na jejich antioxidační kapacitu a celkový obsah fenolických látek. U celkem 64 běžných i bezkofeinových (ne)pražených vzorků kávy byly tyto charakteristické parametry stanoveny spektrofotometricky metodou eliminace volných radikálů DPPH a Folin-Ciocalteuovým testem. Zatímco celkový obsah fenolických látek zůstal nezměněn bez ohledu na použitý způsob zpracování, antioxidační kapacita vzorků se lišila v závislosti na jejich úpravě a byla ovlivněna především dekofeinizací kávovývh zrn. Zrnková káva; antioxidační kapacita; DPPH; celkový obsah fenolů; Folin-Ciocalteuovo činidlo
eng Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans based on antioxidant capacity and total phenolic content In this study, the effect of coffee beans processing (decaffeination and roasting) on their antioxidant capacity and total phenolic content was investigated. In a total of 64 regular as well as decaffeinated (un)roasted coffee samples, these characteristic parameters were determined spectrophotometrically using the DPPH free radical method and the Folin-Ciocalteu assay. While the total phenolic content remained unchanged regardless of the processing method used, the antioxidant capacity of the samples varied depending on their treatment and was mainly affected by the decaffeination procedure. Coffee beans; antioxidant capacity; DPPH; total phenolic content; Folin-Ciocalteu reagent