Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza vybraných biogenních aminů ve vzorcích piva
Autoři: Vlčková Michaela | Trnková Eliška | Adam Martin
Rok: 2023
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza vybraných biogenních aminů ve vzorcích piva K analýze biogenních aminů bylo vybráno 12 vzorků piva 4 různých druhů, které jsou běžně komerčně dostupné. Analýza byla prováděna vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi s následnou detekcí diodovým polem. Pro derivatizaci byly optimalizovány podmínky a jako derivatizační činidlo byl použit dansylchlorid. K zesílení signálu jednotlivých biogenních aminů bylo testováno post-derivatizační zakoncentrování pomocí mikroextrakce tuhou fází s využitím stříkačky a s využitím pipetových špiček s tuhým sorbentem. Účinnost extrakce je velmi proměnlivá v závislosti na povaze vzorku a konkrétního aminu. Ve všech analyzovaných vzorcích piva se vyskytovaly putrescin, kadaverin a tyramin. Nejvíce zastoupenými biogenními aminy byly tyramin, kadaverin a putrescin. Biogenní aminy; MEPS; HPLC