Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza biogenních aminů v pivech metodou MEPS-HPLC/UV
Autoři: Adam Martin | Trnková Eliška | Eisner Aleš
Rok: 2023
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza biogenních aminů v pivech metodou MEPS-HPLC/UV K analýze bylo vybráno 12 vzorků piva 4 různých druhů. Analýza byla prováděna HPLC s detekcí diodovým polem. Pro derivatizaci byl použit dansylchlorid. K zesílení signálu bylo testováno post-derivatizační zakoncentrování pomocí mikroextrakce tuhou fází s využitím stříkačky (MEPS). Účinnost extrakce se pohybovala od 18,6 % (tryptamin) do 53,2 % (tyramin). Ve všech analyzovaných vzorcích se vyskytovaly putrescin, kadaverin a tyramin. Nejvíce zastoupenými byly tyramin (0,50–27,80 mg/l), kadaverin (0,19–18,28 mg/l) a putrescin (0,53–1,40 mg/l). Piva svrchně kvašená měla vyšší obsah biogenních aminů než spodně kvašená. Biogenní aminy; HPLC; MEPS