Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

A rapid and improved method for the determination of ethyl carbamate in foodstuffs of different matrices
Autoři: Šantrůčková Veronika | Fischer Jan | Klikarová Jitka
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Analytical Methods
Strana od-do: 4733-4742
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rychlá a zdokonalená metoda stanovení ethylkarbamátu v potravinách různých matric Tato práce se zabývá rychlým a jednoduchým stanovením karcinogenu ethylkarbamátu (EC), který je přirozeně přítomen ve fermentovaných potravinách. Byla vyvinuta nenáročná robustní a rychlá předkolonová derivatizace využívající činidlo 9-xanthydrol. Výsledný derivát byl následně analyzován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi ve spojení s fluorescenční detekcí. Díky důkladné optimalizaci chromatografických podmínek byla separace dokončena za pouhých 5 minut, což znamená značné urychlení obvyklé doby chromatografické analýzy EC (30-60 min). Díky rychlé separaci, uspokojivým výtěžkům (kolem 90 %), zanedbatelným matricovým efektům, žádným rušivým píkům, velmi nízkému limitu detekce a jednoduché předúpravě vzorku (vůbec poprvé byla derivatizace provedena za přítomnosti světla a bez jakéhokoli extrakčního kroku) představuje navržená metoda významné zlepšení dosud používaného protokolu stanovení EC. Po validaci metody bylo bez jakéhokoli přípravného kroku analyzováno celkem 50 vzorků potravin, a to i přes jejich různorodou matrici. Vzhledem ke své robustnosti, jednoduchosti a nízké časové, finanční a manuální náročnosti je tato metoda vhodná pro rychlý screening EC jak v konečných potravinách, tak v průběhu jejich výroby. Ethylkarbamát; derivatizace; 9-xanthydrol; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; fluorescenční detekce; potraviny
eng A rapid and improved method for the determination of ethyl carbamate in foodstuffs of different matrices This work deals with the rapid and simple determination of the propable carcinogen ethyl carbamate (EC), which is naturally present in fermented food products. An undemanding robust, and rapid pre-column derivatization utilizing a 9-xanthydrol reagent has been developed. The resulting derivative was subsequently analysed by reversed-phase high-performance liquid chromatography coupled with fluorescence detection. As a result of the thorough optimisation of the chromatographic conditions, the run was completed in just 5 minutes, considerably speeding up the usual time of EC separation (30‒60 min).Thanks to fast separation, satisfactory yields (around 90%), negligible matrix effects, no interfering peaks, a very low detection limit, and simple sample pre-treatment (for the very first time, the derivatization was performed in the presence of light and without any extraction step), the proposed method represents a significant improvement of the EC determination protocol used so far. After method validation, a total of fifty food samples were subjected to analysis without any additional sample pre-treatment despite their diverse matrix. Due to its robustness, simplicity, and low time, cost, and manual demands, this method is suitable for rapid screening of EC in both final food products and during their production. Ethyl carbamate; derivatization; 9-xanthydrol; high-performance liquid chromatography; fluorescence detection; foodstuffs