Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure
Autoři: Varra Maria Olga | Husáková Lenka | Lanza Giovanni Tommaso | Piroutková Martina | Patočka Jan | Ghidini Sergio | Zanardi Emanuela
Rok: 2024
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food and Chemical Toxicology
Název nakladatele: Elsevier Science
Místo vydání: Oxford
Strana od-do: 114664
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Multiprvková analýza rostlinných přípravků a statistické hodnocení rizika příjmu s nimi spojených toxických kovů a metaloidů Cílem studie bylo s využitím vybraných metod atomové spektrometrie, konkrétně hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a termooxidační metody, zmapovat anorganické složení (49 prvků) 29 vybraných rostlinných přípravků. Výsledné prvkové profily byly analyzovány pomocí pravděpodobnostní analýzy založené na Monte Carlo simulacích. Vyhodnoceno bylo riziko spojené s chronickým příjmem 12 rizikových prvků a metaloidů. U vybraných rostlinných přípravků analýza odhalila znepokojivě vysoké hladiny příjmu Al, As a Ni. Výsledky studie zdůrazňují potřebu zavedení monitorovacího systému pro kontrolu chemické kontaminace rostlinných přípravků tak, aby byla zajištěna jejich bezpečnost pro pravidelné spotřebitele. Multiprvková; analýza; Potravinové doplňky; Těžké kovy; Monte Carlo simulace; Hodnocení rizika
eng Multi-elemental composition of botanical preparations and probabilistic evaluation of toxic metals and metalloids intake upon dietary exposure The aim of this study was to evaluate the inorganic elemental composition (49 elements) of 29 botanical preparations obtained from fruits, leaves, peels, seeds, roots, fungi, and spirulina by using inductively coupledmass spectrometry and a mercury analyzer. Simultaneously, the risk associated with the chronic dietary exposure to 12 toxic metals and metalloids among the European population was evaluated by using a probabilistic approach based on Monte Carlo simulations. The analysis revealed worrying intake levels of Al, As, and Ni, primarily stemming from the consumption of spirulina-, peel-, and leaf-based botanicals by younger age groups. The intake of As from all analyzed botanicals posed a significant risk for infants, yielding margins of exposure (MOEs) below 1, while those deriving from peel-based botanicals raised concerns across all age groups (MOEs = 0.04-2.3). The consumption of peel-based botanicals contributed substantially (13-130%) also to the tolerable daily intake of Ni for infants, toddlers, and children, while that of spirulina-based botanicals raised concerns related to Al intake also among adults, contributing to 11-176% of the tolerable weekly intake of this element. The findings achieved underscore the importance of implementing a monitoring framework to address chemical contamination of botanicals, thus ensuring their safety for regular consumers. Food safety; Food supplements; Heavy metals; Monte Carlo simulations; Risk assessment