Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance


Moderní instrumentální metody v analytice materiálů, potravin a biologických vzorků

Poskytovatel: Univerzita Pardubice
Program: Studentská grantová soutěž
Období realizace: 01.01.18 - 31.12.18
Pracoviště: Fakulta chemicko-technologická - FCHT
Hlavní řešitel: Ventura Karel
Spoluřešitelé: Adam Martin | Červenka Libor | Fischer Jan | Holčapek Michal | Česlová Lenka | Meloun Milan | Švancara Ivan | Česla Petr | Bajerová Petra
Popis:
Výzkum v oblasti dvourozměrných separací bude zaměřen na zvýšení citlivosti techniky s využitím fokusace analytů při převodu frakcí mezi separačními kolonami. Budou vyvíjeny elektromigrační metody a metody kapalinové chromatografie pro analýzy významných přírodních látek, průmyslových produktů a léčiv. Bude pokračovat vývoj a validace metod pro analýzu eikosanoidů a gangliosidů. Budou pokračovat analýzy velkých sérií vzorků tělních tekutin pacientů s různými typy rakoviny, zdravých dobrovolníků a také zaslepených vzorků. Získaná data budou statisticky vyhodnocena. Studovány budou moderní mikroextrakční postupy analýzy profilu těkavých látek chmele a sloučenin charakteristických pro piva chmelená za studena. Bude studována kinetika sirných látek po narušení tkáně cibule a česneku. Budou sledovány rozdíly mezi silicemi získanými různými metodami izolace z různých rostlinných materiálů. Prováděny budou analýzy hydrosolů vzniklých destilací silic z různých rostlinných materiálů. Budou vyvíjeny metody pro analýzu těkavých sloučenin emitovaných z různých druhů dřeva. Budou zkoumány možnosti analýzy povýbuchových zplodin improvizovaných výbušin s využitím chromatografických metod. Pozornost bude věnována optimalizaci extrakčních a separačních technik pro analýzu biologicky významných látek obsažených v přírodních matricích. Především se bude jednat o sledování obsahu fenolických látek ve vybraných obilovinách a pseudoobilovinách. Budou analyzovány fenolické látky a další látky s antioxidačním účinkem v olivovém oleji. Budou dokončeny studie týkající se analýzy aminokyselin a fenolických kyselin v medovinách. Bude pokračovat spolupráce s průmyslovou sférou v oblasti analýzy barviv a pigmentů. Budou sledovány významné těkavé a netěkavé látky v zeleném čaji a kávě. Bude pokračovat výzkum v oblasti nových typů elektrod na bázi uhlíkových a jiných nertuťových materiálů pro voltametrické studium biologicky aktivních látek a v oblasti vícekanálových separačních systémů s elektrochemickou detekcí. Budou připraveny nové typy biosenzorů. Iontově-selektivní elektrody budou aplikovány na stanovení nových typů neiontových tenzidů. Budou vypracovány postupy izotachoforetického stanovení vybraných sloučenin. Bude pokračovat studium vlivu technologických podmínek přípravy pohankových krekrů na obsah vybraných fenolických látek stanovených metodou HPLC. Bude sledován vliv přídavků hroznových slupek na antioxidační a reologické vlastnosti taveného sýra. Bude testován přídavek pražené a nepražené karobové mouky do receptury pro výrobu pekařských výrobků s ohledem na výsledné funkční vlastnosti. V oblasti atomové spektrometrie bude hlavním cílem vývoj a optimalizace nových metod pro potřeby anorganické prvkové analýzy vzorků životního prostředí, biologických materiálů, potravin, krmiv a průmyslových vzorků. U 8 nových léčiv převážně cytostatik bude pokračovat výzkum v oblasti stanovení řady fyzikálně chemických konstant a analytických vlastností, jako jsou rozpustnost, disociační konstanty, spektra nebo distribuční diagramy protonačních rovnováh různě protonovaných částic.