Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv vybraných mikroorganismů a některých chemických látek na produkci aflatoxinů
Autoři: Vytřasová Jarmila | Brožková Iveta | Šmahová Petra | Šnévajsová Petra
Rok: 2008
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník Mikrobiologie potravin
Název nakladatele: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání: Praha
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv vybraných mikroorganismů a některých chemických látek na produkci aflatoxinů Tato studie zkoumá vliv různých chemických látek a mikroorganismů na produkci aflatoxinů. mikroorganismy, produkce aflatoxinů,
eng Factors Effecting Aflatoxin Production Having used the HPLC detection, various preservatives (propionic acid, citric acid, potassium sorbate) were tested from the viewpoint of their influence on the growth of aflatoxigenic fungi followed by the production of aflatoxins. As shown, the highest inhibition effect on the aflatoxins production were obtained when propionic acid was applied in concentrations since 1000 mg/kg. Influence of both peptone and sucrose additions were also studied; a total inhibition of the fungi growth and aflatoxins production was observed in all samples containing peptone in the concentration range tested (5%,10%,15%). Significant limitation of the growth and production of aflatoxins was also observed in the presence of other microorganisms such like Pythium oligandrum and Rhodotorula spp. microorganisms, production of aflatoxins