Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures
Autoři: Červenka Libor
Rok: 2011
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food Process Engineering
Název nakladatele: Wiley-Blackwell
Místo vydání: Malden
Strana od-do: 1419-1434
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Adsorpční chakrakteristiky rybízu černého při různých teplotách, bezinek a černých jeřabin při různých teplotách Byly zjištěny adsorpční chakrakteristiky rybízu černého při různých teplotách, bezinek a černých jeřabin při různých teplotách. Obecně lze konstatovat, že s rostoucí teplotou se snižovalo množství vlhkosti ve vzorcích, převážně při 10°C. Při teplotách 25 a 40°C v intervalu 0.10-0.75 aw byly sorpční chrakteristiky podobné. Všechny vzorky sorobvaly nejvíce vlhkosti při 40°C, zejména při aw vyšší než 0.75. Ze šesti testovaných modelů nejlépe vyhovoval model dle Pelega. Isosterické teplo sorpce bylo získáno s využitím rovnice Calusius-Clapeyrona. Při nízkých hodnotách obsahu vlhkosti byla vlhkost silně vázána na pevné částice vzorků.V práci byla také diskutována teplota skleného přechodu. bobuloviny;sorpce;modelování
eng Moisture adsorption characteristics of black currant (Ribes nigrum L.), black elderberry (Sambucus nigra L.) and chokeberry (Aronia melanocarpa, (Minchx.) Ell.) samples at different temperatures Adsorption isotherms of black currant, black elderberry and chokeberry were obtained at 10, 25 and 40°C. Generally, increasing temperature decreased adsorbed moisture particularly at 10°C, whereas the adsorption was similar at 25 and 40°C in the range of 0.10-0.75 aw for all the berry samples. All the berries sorbed more water at 40°C than at 10 or 25°C above 0.75 aw. Of the six sorption models, Peleg´s model gave the best fit. The net isosteric heats of adsorption were obtained using Clausius-Clapeyron equation showing that the adsorbed water is strongly bound to adsorbent at low moisture content. The glass transition temperature concept was also discussed. Based on the results of the study and the literature reviewed, the chilled storage has a favourable effect on the quality and shelf life of the dried berries. berries;sorption;modelling;