Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Mapping the presence of Francisella tularensis glycoproteins
Autoři: Balonová Lucie | Hernychová Lenka | Bílková Zuzana | Novotný Miloš | Stulík Jiří
Rok: 2009
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Mapování přítomnosti glykoproteinů bakterie Francisella tularensis Cíl. Studie se zabývá odhalením přítomnosti glykoproteinů v bakterii Francisella tularensis (F. tularensis), jejíž molekulární mechanismy virulence jsou stále neúplně objasněny. Metody. K prozkoumání výskytu glykoproteinů F. tularensis byly využity strategie pro detekci a také obohacení glykoproteinů. Pro detekci přítomnosti glykoproteinů rozdělených 2D elektroforézou byly použity dva detekční systémy. Jako první bylo použito cukr-specifické barvení. Ve druhé metodě bylo využito různých lektinů značených digoxigeninem. Detekované proteiny byly vyřezány z gelů, naštípány trypsinem a identifikovány různými typy hmotnostních spektrometrů. Poté, co byla odhalena přítomnost glykosylace, byly použity obohacovací techniky jako je lektinová afinitní chromatografie a chromatografie na imobilizované fenylboronové kyselině. Závěr. V této studii byla odhalena přítomnost proteinů modifikovaných glykosylací. Analýza různých kmenů F. tularensis odhalila rozdíly v glykosylaci mezi jednotlivými kmeny. glykoproteiny;Francisella tularensis
eng Mapping the presence of Francisella tularensis glycoproteins Aim. Our study seeks to discover the presence of glycoproteins in the bacterium Francisella tularensis, in which the molecular mechanisms of virulence are still not understood. Methods. Both detection and enrichment glycoproteomic strategies were undertaken to explore the occurrence of glycoproteins in F. tularensis. The presence of glycoproteins was investigated using two detection systems, applied to 2D-PAGE-separated samples. First, carbohydrate-specific staining was used. In the second method, various digoxigenin-labeled lectins were utilized. The detected proteins were excised from gels, tryptically digested, and identified by various types of mass spectrometers. Once the presence of glycosylation was disclosed, lectin-affinity chromatography and chromatography on phenylboronic acid-based resin were employed. Conclusion. The presence of glycosylation-modified proteins was determined. The differences in occurrence of glycosylation among the analyzed F. tularensis subspecies were observed. glykoproteins;Francisella tularensis