Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv podmínek na produkci stafylokokového enterotoxinu B za použití metody western blot
Autoři: Kristlová Jana | Jiřičková Petra | Vytřasová Jarmila
Rok: 2009
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře XI. Monitorování cizirodých látek v životním prostředí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 65-71
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv podmínek na produkci stafylokokového enterotoxinu B za použití metody western blot S. aureus je schopen produkovat SEs, které vyvolávají alimetární intoxikace. S. aureus je nejen schopen růst v širokém rozmezí teplot a pH, ale i v tomto rozmezí produkovat SEs, jak bylo v této práci ověřeno. Optimální teplota pro produkci SEB byla 37 až 42 °C, ale SEB byl produkován v teplotním rozmezí 4 ? 42 °C. Optimální pH pro produkci SEB bylo v rozmezí 6 - 7, ale S. aureus byl schopen produkovat tento toxin v rozmezí pH 4 - 10. Produkce SEB byla závislá i na typu kyseliny použité pro úpravu pH. S. aureus; stafylokokový enterotoxin B; westernblot
eng Production of Staphylococcal Enterotoxins B under Conditions of using Western blotting method Some S. aureus strains are able to produce staphylococcal enterotoxins (SEs) and are the causative agents of staphylococcal intoxication. Like any other organism, S.aureus needs temperature, moisture, nutrients and time to grow. The presence or absence of oxygen, salt, sugar, acidity and the microflora in the environment are other important factors for the growth of bacteria in the gastrointestinal tract. The production of SEs is greatly influenced by environmental factors such as pH, temperature, atmospheric composition and aeration rate. Optimal conditions for the production of the different SEs vary. In our work the conditions (temperature, pH) for production of SEB were examined. Optimal temperature for production of SEB was 37 to 42 °C, the chosen strains produced toxin in the range 4 to 42 °C. Optimal pH for production of SEB was pH 6 to 7, SEB production range was pH from 4 to 10. The results differed in dependence on the used acid. S. aureus; staphylococcal enterotoxin B; westernblott