Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Combining structure and dynamics: non-denaturing high-pressure effect on lysozyme in solution
Autoři: Ortore Maria Grazia | Spinozzi Francesco | Mariani Paolo | Paciaroni Alessandro | Barbosa Leandro R. S. | Amenitsch Heinz | Steinhart Miloš | Ollivier Jacques | Russo Daniela
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of the Royal Society Interface
Název nakladatele: The Royal Society Publishing
Místo vydání: London
Strana od-do: S619-S634
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kombinace struktury a dynamiky: roztok lysozymu pod vysokým tlakem Metody SAXS a elestický a kvasielastický rozptyl neutronů byly využity ke studiu změn struktury a dynamiky, indukovaných vysokým tlakem, v roztocích lysozymu. SAXS data byla analyzována novým přístupem využívajícím hydratovaný proteinový form-faktor. Ukazuje se, že až do tlaku 1500 bar si lysozym zachovává globulární strukturu. V oblasti 600?1000 barů se ale odehrávají významné změny protein-proteinového interakčního potenciálu. Navíc se ukazuje skok hustoty hydratační slupky. Ve stejném intervalu tlaků tomu odpovídají změny vnitřní dynamiky, zjištěné neutronovým rozptylem. Dynamika proteinu je diskutována v souvislosti s vlastnostmi hydratační slupky. Na základě vysokotlakých měření je navržena představa, že právě konfigurace vody v první hydratační slupce je základem změn dynamiky proteinu. lysozym;struktura;dynamika;SAXS
eng Combining structure and dynamics: non-denaturing high-pressure effect on lysozyme in solution Small-angle X-ray scattering (SAXS) and elastic and quasi-elastic neutron scattering techniques were used to investigate the high-pressure-induced changes on interactions, the low-resolution structure and the dynamics of lysozyme in solution. SAXS data, analyzed using a global-fit procedure based on a new approach for hydrated protein form factor description, indicate that lysozyme completely maintains its globular structure up to 1500 bar, but significant modifications in the protein?protein interaction potential occur at approximately 600?1000 bar. Moreover, the mass density of the protein hydration water shows a clear discontinuity within this pressure range. Neutron scattering experiments indicate that the global and the local lysozyme dynamics change at a similar threshold pressure. A clear evolution of the internal protein dynamics from diffusing to more localized motions has also been probed. lysozyme;structure;dynamics;small-angle X-ray scattering;quasi-elastic neutron scattering;high pressure