Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Investigation of the fluid elasticity effect on the filtration course
Autoři: Surý Alexander | Machač Ivan
Rok: 2009
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemical Papers
Název nakladatele: Springer
Strana od-do: 131-139
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Studium vlivu elasticity kapaliny na průběh koláčové filtrace Článek se zabývá koláčovou filtrací suspenzí s viskoelastickou kapalinou za konstantního tlakového rozdílu. K popisu průběhu filtrace byly použity rovnice filtrace, odvozené na základě kapilárního modelu toku mocninné kapaliny. Na laboratorním filtru byly uskutečněny pokusné filtrace suspenzí polystyrenových částic Krasten ve viskoelastických roztocích polyakrylamidů. Byly navrženy postupy pro stanovení potřebných parametrů filtrace, které vyplynuly z rozboru experimentálních dat. Navržená rovniceč filtrace velmi dobře popisuje průběh filtrace stanovený experimentálně. koláčová filtrace;viskoelastická kapalina;konstantní tlak;rovnice filtrace;vliv elasticity
eng Investigation of the fluid elasticity effect on the filtration course The paper is concerned with the constant pressure cake filtration of suspensions in viscoelastic fluids. The filtration equations, based on the capillary hybrid model for power law fluid flow, were used for the description of this type of filtration. Filtration experiments with suspensions of nearly spherical polystyrene particles Krasten in viscoelastic aqueous solutions of polyacrylamide Praestol were carried out at constant pressure in a laboratory cylindrical filtration unit. Analysing the experimental data, procedures for the evaluation of the filtration parameters needed have been proposed.The filtration process predicted using the proposed filtration equation agrees very well with that determined experimentally. cake filtration;viscoelastic fluid;constant pressure;filtration equation;elasticity effects