Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Valuation of dietary habits in patients with acute myocardial infarction
Autoři: Mužáková Vladimíra | Roušar Tomáš | Vojtíšek Petr | Grofová Zuzana | Skalický Jiří
Rok: 2004
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: Vitamins 2004
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání:
Strana od-do:
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Hodnocení stravovacích návyků nemocných s infarktem myokardu Značná část rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) je ovlivnitelná životním stylem a stravovacími návyky. Vedle známých faktorů, jako je cholesterol, se dostávají do popředí nové ? např. nedostatek protektivních látek přijímaných potravou. Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ICHS a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor neprojevila hladina celkového cholesterolu ani vyšší BMI, ale významně rozdílný byl nalezen vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách racionální výživy (téměř polovina dotázaných), nižší spotřeba ovoce a zeleniny a vyšší konzumace jídel s omáčkou. Výsledky dotazníků naznačují, že tito jedinci nemají znalosti o zásadách racionální výživy, jejich strava obsahuje velké množství nasycených tuků a sacharidů, je energeticky nadměrná a naopak obsahuje nedostatečné množství antioxidačních vitamínů, vlákniny a dalších přirozených složek rostlinné stravy. U těchto jedinců se potom dříve a závažněji projevují následky aterosklerotického procesu, a to ve své nejzávažnější formě ? infarktu myokardu. Ačkoliv se dietní zvyklosti naší populace od roku 1989 pozitivně změnily, nízký příjem ovoce a z nutrition; antioxidant vitamins; myocardial infarction
eng Valuation of dietary habits in patients with acute myocardial infarction Background: Life style and dietary habits can contribute considerably to the risk factors of coronary heart disease (CHD). Besides well-known factors, especially cholesterol, the attention has been recently focused also on other ones - e.g. the lack of protective substances in dietary intake. The aim: The comparison of the occurrence of individual risk factors of CHD as well as of dietary habits in patients with acute myocardial infarction (AMI) and control group without cardiovascular disease. Methods: The studied groups included 50 patients in acute phase of myocardial infarction and 50 healthy control individuals. Serum concentrations of ?Ń-tocopherol and ?Ň-carotene were determined by HPLC, concentration of ascorbic acid spectrophotometrically. Dietary habits were evaluated by the dietary questionnaire. Statistical method: unpaired t-test, ADSTAT. Results: When comparing classical risk factors of CHD in AMI and control group neither serum level of total cholesterol nor BMI showed statistically significant difference. Statistically significant were higher atherogenic index, cigarette smoking and suboptimal levels of antioxidant vitamins in AMI group. Differences in dietary habits between patients and control group were confirmed by evaluation of dietary questionnaires. Poor knowledge about the recommended dietary guidelines (almost half of respondents), lower intake of fruit and vegetables and higher consumption of meals with creamy sauce were manifested in the group of AMI patients. Evaluation of dietary questionnaires indicates low interest of these individuals in healthy food. Their nutrition contains large amount of saturated fats and carbohydrates and is energetically excessive. On the contrary it contains only insufficient amounts of antioxidant vitamins, dietary fibres and other beneficial plant compounds. Such poor dietary habits lead to atherosclerotic process progression and even to its most serious complication - AMI. Conclusion: In spite of the nutrition; antioxidant vitamins; myocardial infarction