Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Measurement of water activity using conductivity hygrometer
Autoři: Červenka Libor | Vytřasová Jarmila | Zachová Iveta
Rok: 2005
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Název zdroje: Proceedings (ACAC 2005)
Název nakladatele: Shanghai Normal University and Peking University
Místo vydání:
Strana od-do:
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Měření aktivity vody pomocí vodivostního hygrometru V této prácí jsou prezentovány výsledky měření aktivity vody s využitím elektrolytického měření konduktivity. Jsou zde popsány potravinářské a mikrobiologické aplikace s ohledem a stabilitu a bezpečnost potravin. Byl sledován vliv některých osmoticky aktivních látek na přežívání bakterií v laboratorním médiu. Byl sledován také vliv aktivity vody na patogenní bakterii Arcoabcter, u které byla zjištěna vysoká citlivost na nízké hodnoty aw. V rámci projektu byl sledován také vliv některých solí na aktivitu vody masných výrobků a jejich údržnost při skladování . Aktivita vody také významně ovlivňuje růst, germinaci plísní a tvorbu mykotoxinů v pekařských výrobcích. V rámci této studie byla monitorována dynamika změn aw perníků během skladování. S využitím tohoto přístroje lze sestrojit také sorpční isotermy potravinářských výrobků. aktivity vody; růst mikroorganismů; konduktivita
eng Measurement of water activity using conductivity hygrometer Results of our research are presented dealing with measurement of water activity using conductivity hygrometer equipped with specific sensor called electrolytic cell. Food and microbiological applications are described in connection with stability and safety of the food products. Therefore, our attention was focused on the survival of some bacteria in synthetic nutrient media adjusted to target aw by different type of humectants (sodium chloride, glycerol and sugars). The collection of bacteria also contains a new emerging pathogen Arcobacter, which was found to be very sensitive to lowering water activity. Measurement of water activity was also applied to shelf life prediction of some food products. The influence of polyphosphate and sodium chloride on aw dynamics of meats products during storage at 4oC was determined, and thus the shelf life of these products was defined. Water activity strongly affects growth, germination and mycotoxin production of mould species in bakery products, hence aw monitoring during preparation and storage of gingerbread, a Czech-type bakery product was performed. With conductivity hygrometer, a sorption isotherm should be measured with great precision at different temperature. water activity; growth of microorganisms; conductivity