Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
Autoři: Zachová Iveta | Vytřasová Jarmila | Červenka Libor | Svobodová Lucie
Rok: 2005
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník přednášek - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 155-164
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně druhy F. graminearum a F. culmorum. Byla zavedena a optimalizována metoda PCR pro detekci plísní rodu Fusarium, které produkují trichothecenové toxiny. Citlivost metody byla ověřena na sbírkové kultuře F. graminearum CCM F?683. Výsledky analýz prokázaly, že metoda je vysoce specifická pro určení těchto toxinogenních plísní. Na sbírkových kulturách plísní, které se mohou vyskytovat společně s plísněmi rodu Fusarium nebo je lze s fusarii snadno zaměnit, byla ověřena selektivita metody. Bylo zjištěno, že metoda PCR je vysoce selektivní. Metoda PCR byla aplikována na plísně, které byly vyizolovány z potravin a obilí. Celkově bylo vyšetřeno 50 vzorků, přičemž sedm z nich bylo pozitivních na přítomnost plísní rodu Fusarium. Tři plísně získané ze vzorků kukuřičné mouky byly dle typických makroskopických a mikroskopických znaků identifikovány jako Fusarium, výsledky polymerasové řetězové reakce však přítomnost Tri5 genu neprokázaly. Lze tedy předpokládat, že se jedná o netoxinogenní d Fusarium graminearum; PCR; izolace DNA; trichotheceny
eng Occurrence of Fusarium in food and feed Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff. Fifty food and feedstuff samples were examined for the presence of trichothecenes-producing Fusarium. In total, seven Fusarium species were isolated, of which five reacted positively with the primer, resulting in the expected size amplicon of 260 bp. Macroscopic and microscopic features were observed on the pure culture of Fusarium and on fungi isolated in relation to their growth in different laboratory media. Morphological features are important for species classification where the PCR can distinguish between toxigenic and non-toxigenic fungi of Fusarium. These fungi could be detected within 2 days, while their identification by macroscopic and microscopic features takes 2-3 weeks. Thus the PCR technique has proved itself a reliable and rapid method for the detection of the toxigenic species Fusarium. Fusarium graminearum; PCR; isolation of DNA;trichothecenes