Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Influence of the Preservative Material Holdbac tm on the Growth and Proliferation of Listeria on the Surfaces of CHeeses
Autoři: Vytřasová Jarmila | Fousová Jana | Šnévajsová Petra | Pejchalová Marcela
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Czech journal of food sciences
Název nakladatele: Česká akademie zemědělských věd
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 242-248
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv ochranného prostředku HOLDBAC na růst a rozmnožování listeriií na povrchu sýrů K experimentu byly vybrány tři druhy sýrů - Pravé olomoucké tvarůžky, Jemné tvarůžky a Korbáčky. Jejich povrchy byly inokulovány určitou denzitou buněk listerií a poté ošetřeny konzervačním přípravkem HOLDBACTM o optimální koncentraci. Sýry byly skladovány při dvou různých teplotách po dobu dvou, pěti, devíti a čtrnácti dnů, poté byla zjištěna efektivita postřiku konzervačním přípravkem. Výsledky byly porovnány s účinností přípravku na růst a rozmnožování listerií při aplikaci konzervačního přípravku před umělou kontaminací povrchu sýra listeriemi. Experiment prokázal pouze nepatrně vyšší účinnost přípravku HOLDBACTM při jeho aplikaci před mikrobiální kontaminací. Úplná inhibice listerií při tomto postupu zaznamenána nebyla. Listeria;HoldbacTM;měkké zrající sýry;korbáčky
eng Influence of the Preservative Material Holdbac tm on the Growth and Proliferation of Listeria on the Surfaces of CHeeses Three varieties of cheese were selected for the experiment: Genuine Olomouc-brand soft ripened cheese, Loose-brand acid curd cheese, and Slovak-style string cheese. Their surfaces were inoculated with Listeria cells of a defined density and then treated with the preservative material HOLDBACTM at its optimal concentration. The cheeses were stored at two different temperatures for the periods of 2, 5, 9, and 14 days, after which the effectiveness of the treatment with the preservative material was determined. The results were compared with the effectiveness of the material on the growth and proliferation of Listeria when the application of the preservative material was made before the artificial contamination of the cheese surface with Listeria. The experiment demonstrated only a slightly greater effectiveness of HOLDBACTM when it was applied before the microbial contamination. Complete inhibition of Listeria was not observed when using this approach. Listeria;HOLDBAC TM; soft ripened cheese;string cheese