Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C
Autoři: Červenka Libor | Kubínová Jana | Juszczak Lesław | Witczak Teresa
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 5-18
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Studium adsorpčních vlastností kořene kostivalu obecného při 25°C V rámci studie byla studována adsorpce vlhkosti vzorky kořene kostivalu obecného s různou velikostí částic. Tvar izoterem byl podobný produktům s vysokým obsahem cukrů a velikost čístic neměla na tvar křivky vliv. Nejlepší těsnost proložení byla získána s využitím rovnice podle Blahovce-Yanniotise a to v celém rozsahu hodnot aw. Na základě měření teploty skleného přechodu (DSC metoda) byly stanoveny limitní hodnoty obsahu vody a aktivity vody, které ještě umožňují bezpečné skladování s ohledem na rozvoj mikroorganismů. Adsorpce vlhkosti; kostival; teplota skelného přechodu
eng The study of moisture adsorption process in comfrey (Symphytum officinale L.) roots at 25°C Sorption isotherms of comfrey (Symphytum officinale L.) root samples with different particle size were obtained at 25°C. The shape of isotherm was similar to those of high-sugar-content foods and the particle size did not affect adsorption process in the aw range used in this study. Blahovec-Yanniotis model was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB and Blahovec-Yanniotis models have been discussed. DSC method was used to measure the glass transition temperatures (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 13.39 g/100g in dried basis at 25°C. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples. Moisture adsorption; Comfrey; Glass transition temperature