Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Optimalizace podmínek substrátu pro tvorbu chitosanasy Streptomyces griseus
Autoři: Červenka Libor | Vu Dai Long
Rok: 2010
Druh publikace: ostatní - sborník, kniha s editory
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XII., sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 15-21
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Optimalizace podmínek substrátu pro tvorbu chitosanasy Streptomyces griseus V této práci byla sledována produkce enzymu chitosanasy z kultury Streptomyces griseus VTCC-A-1126. Pro optimalizaci produkce a izolace chitosanasy byl testován vliv různých podmínek. Nejvyšších výtěžků bylo získáno s využitím škrobu a síranu amonného jako zdrojů uhlíku a dusíku. Aceton, zvláště v koncentraci 75% byl měl nejlepší denaturační účinky v procesu izolace chitosanasy. Během 24h inkubace s 0.15-0.30% chitosanasy bylo získáno 98.32% chitosanu. Chitosanasa; streptomyces griseus;
eng Substrate induction and optimization for the production of chitosanase from Streptomyces griseus The chitosanase production from Streptomyces griseus VTCC-A-1126 shake-flask culture was evaluated. Various conditions were investigated to optimize the production and isolation of chitosanasa. A significant influence of starch and (NH4)2SO4 on chitosanase production was noted. Acetone (75%) appeared to be the best denaturant reagent for obtaining chitosanase production from Streptomyces griseus VTCC-A-1126. The optimal pH for highest chitosanase activity from Streptomyces griseus VTCC-A-1126 is 5.0 and the optimal temperature is 45oC. 98.32% of chitosan was hydrolyzed after 24h when chitosanasa was applied at concentration ranged from 0.15-0.30%. chitosanase; Streptomyces griseus