Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Effect of chitosan coating on some physicochemical properties of chicken egg during storage
Autoři: Vu Dai Long | Červenka Libor
Rok: 2011
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 21-27
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv povrchové úpravy tenkým filmem chitosanu na některé fyzikochemikální parametry vajec V této práci byl studován vliv povrchové úpravy slepičích vajec 1.5% chitosanem v koloidní formě spolu s 1.0% sorbitolem na jejich kvalitu. Všechny vzorky vajec, jejichž povrch byl upravená chitosanem, vykazovaly statisticky výnamně nižší ztrátu hmotnosti, menší obsah amoniaku, vyšší obsah rozpustných protein a viskozitu veječného žloutku ve srovnání s negativní kontrolou. U vajec ošetřených chitosanem a skladovaných při 25°C a vajec neošetřených skladovaných při 5°C byly zjištěny statisticky nevýznamné rozdíly mezi sledovanými parametry. Konzervace; vejce; chitosan
eng Effect of chitosan coating on some physicochemical properties of chicken egg during storage Bioactive coatings using 1.5% colloidal chitosan incorporated with 1% sorbitol were applied to investigate the effect of chitosan coating on quality of chicken eggs. Compared with non-coated chicken eggs, all chitosan-coated chicken eggs, irrespective of their storage positions, had significantly less weight loss, less ammoniac content, higher dissolvable protein content and higher viscosity of egg yolk, which are important physicochemical properties used to indicate egg quality. Besides, the research demonstrated insignificant difference of physicochemical properties between chitosan-coated eggs at 25°C storage and non-coated chicken eggs at chilling storage during 30 days. Preservation; eggs; chitosan