Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

The effect of sugars and amino acids on the growth and survival of Arcobacter butzleri in high saline medium
Autoři: Červenka Libor | Machačová Irena
Rok: 2011
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 45-56
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv přídavku cukrů a aminokyselin na růst a přežívání Arcobacter butzleri v médiu s vyšším obsahem soli A. butzleri byl schopen růst v TSB s přídavkem 3.5% NaCl, zatímco při koncentracích 4.0 a 5.0% NaCl nebyly detekovány životaschopné buňky již po 0.5 dnech inkubace. Sacharóza, trehalóza, alanin, glutamin a prolin byly přidány jednotlivě do TSB s 3.5% NaCl v koncentraci 0.25 mmol/l.Růstové charakteristiky byly zjištěny nelineární regresí s využitím modelu dle Baranyie, charakteristiky přežívání s využitím modelu dle Weibulla. Přídavek aminokyselin zvyšoval růstovou rychlost, lag fázi a maximální dosažitelnou denzitu buněk v médiu s přídavkem 3.5% NaCl. Přídavek cukrů zvýšil pouze růstovou rychlost. na druhé straně, přídavek cukrů významně zvýšil přežívání buněk. Arcobacter;osmotický stres;cukry;aminokyseliny
eng The effect of sugars and amino acids on the growth and survival of Arcobacter butzleri in high saline medium A. butzleri was able to grow in TSB with 3.5% NaCl whereas no viable counts were detected at 4.0 and 5.0% after 0.5 day of incubation. Sucrose, trehalose, alanine, glutamine or proline at 0.25 mmol levels were separately added to TSB with 3.5% NaCl. The growth and survival parameters were estimated according to Baranyi and Weibull model, respectively. The growth of A. butzleri was affected by all the amino acids resulting in higher growth rate, lag phase and maximum population density in medium with 3.5% NaCl. Slight increase of growth rate in the presence of sucrose and trehalose was only observed. On the other hand, bacteria better survived when sugars were used increasing the first reduction time (δ). Comparing the results with TSB with natural content of NaCl (0.5%), only sucrose enhanced the growth of A. butzleri whereas both sugars and amino acids improved their survival resulting in higher δ. Arcobacter;osmotic stress;sugars;amino acids