Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Moisture Sorption Isotherms and Glass Transition Temperature of Elecampe (Inula helenium L.) and Burdock (Arctium lappa L.) Roots at 25°C
Autoři: Červenka Libor | Kubínová Jana | Juszczak Leslaw | Witczak Mariusz
Rok: 2012
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Science and Technology International
Název nakladatele: SAGE Publications
Místo vydání: London
Strana od-do: 81-91
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Sorpční izotermy a teplota skelného přechodu pro vzorky kořene omanu a lopuchu při teplotě 25°C Byly získány sorpční data pro vzorky sušených kořenů omanu a lopuchu. Oman vykazoval sorpční hysterezi v rozmezí 0.35-0.95 aw, lopuch pouze v oblasti 0.80-0.95 aw. Nejlepší těsnost proložení experimentálními body vykazoval model podle Blahovce a Yanniotise. Z využitím diferenční skanovací kalorimetrie bylya získána teplota skelného přechodu a byla diskutována její závislost na aktivitě vody. Obsah vlhkosti z hlediska udržení zdravotní nezávadnosti byla stanovena na 12.01 g/100g sušiny pro oman a 14.96 g/100g sušiny pro kořen lopuchu. Oman; lopuch; sorpční izotermy; soprční modely; skelný přechod
eng Moisture Sorption Isotherms and Glass Transition Temperature of Elecampe (Inula helenium L.) and Burdock (Arctium lappa L.) Roots at 25°C Sorption isotherms of elecampe (Inula helenium L.) and burdock (Arctium lappa L.) root samples were obtained at 25°C. Elecampe exhibited hysteresis loop in the range of 0.35-0.90 aw, whereas burdock roots showed significant differences between adsorption and desorption isotherms from 0.65 to 0.80 aw. Blahovec-Yanniotis was considered to give the best fit over the whole range of aw tested. Various parameters describing the properties of sorbed water derived from GAB, Henderson and Blahovec-Yanniotis models have been discussed. Differential scanning calorimetric method was used to measure the glass transition temperature (Tg) of root samples in relation to water activity. The safe moisture content was determined in 12.01 and 14.96 g/100g d. b. for burdock and elecampe root samples at 25°C, respectively. Combining the Tg line with sorption isotherm in one plot, it was found that the glass transition temperature concept overestimated the temperature stability for both root samples. Elecampe; burdock; sorption isotherm; sorption models; glass transition