Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Thermal Analysis of Polyaniline Poly(N-vinylpyrrolidone)-Stabilized Dispersions
Autoři: Peřinka Nikola | Držková Markéta | Hajná Milena | Jašúrek Bohumil | Šulcová Petra | Syrový Tomáš | Kaplanová Marie | Stejskal Jaroslav
Rok: 2013
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Book of Contributions - 4th Joint Czech-Hungarian-Polish-Slovak Thermoanalytical Conference
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 97-100
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Thermal Analysis of Polyaniline Poly(N-vinylpyrrolidone)-Stabilized Dispersions Termická analýza polyanilinových disperzí stabilizovaných poly(N-vinylpyrrolidonem) Byly připraveny stabilní polyanilinové disperze stabilizované poly(N-vinylpyrrolidonem) a charakterizovány TG-DTA analýzou. Dle naměřených křivek DTA jsou práškové kompozity připravené z disperzí PANI/PVP s ohledem na dopování stálé do teploty asi 160 °C. K eliminaci volné HCl nicméně může docházet i při nižších teplotách. Při teplotách nad 250 °C následuje degradace hlavního polymerního řetězce PANI. Změny v poměru PANI a PVP i výchozí molární koncentrace hlavních složek polymerační směsi (ANI?HCl a (NH4)2S2O8) mají vliv na výsledné vlastnosti disperzí. Práškové kompozity PANI/PVP s vyšším obsahem PANI vykazují poněkud menší tepelnou stálost. polyanilin; disperze; termogravimetrická analýza; diferenciální termická analýza
eng Thermal Analysis of Polyaniline Poly(N-vinylpyrrolidone)-Stabilized Dispersions The stable polyaniline dispersions stabilized by poly(N-vinylpyrrolidone) (PANI/PVP) were prepared and thermally characterized by TG-DTA analysis. The measured DTA curves show that the powders prepared from PANI/PVP dispersions are stable up to approximately 160 °C. However some elimination of HCl may occur already at temperatures close to 120 °C. Degradation of PANI chain follows at temperatures exceeding 250 °C. The change in the ratio of PANI versus PVP as well as the starting molar concentrations of ANI?HCl and APS have influence on the resulting thermal stability of the dispersions. The dispersions with lower content of PANI exhibit slightly higher thermal stability. Polyaniline; Dispersion; Thermogravimetric Analysis; Differential Thermal Analysis