Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Nutriční hodnocení tavených sýrů
Autoři: Žabčíková Simona | Červenka Libor | Tyemnyák Tomáš
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 159-167
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Nutriční hodnocení tavených sýrů Tavené sýry jsou oblíbenou, běžně dostupnou a v hojné míře konzumovanou potravinou. Dodávají tělu energii, bílkoviny, jsou zdrojem minerálních látek a vitamínů. V této práci bylo snahou přiblížení technologických procesů výroby tavených sýrů běžnému spotřebiteli a zhodnocení jejich nutričních hodnot pro vybrané složky tavených sýrů. V experimentální části byl stanovován obsah sušiny, bílkovin, tuku, fosforu, vápníku a sodíku v 8 vzorcích tavených sýrů. Z nutričního hlediska by měly být tavené sýry konzumovány v omezené míře, hlavně kvůli vysokému obsahu sodíku a tuku. Tavený sýr; minerální látky; tuky; bílkoviny
eng Nutrition of Processed Cheese Processed cheese is common food products in the market of the Czech republic. It is rich in energy, proteins, minerals and vitamins. Technology of manufacture, and the evaluation of nutritional value for particular processed cheese were described in that article. Eight samples of processed cheeses were evaluated regarding the content of moisture, protein, fat, phosphorus, calcium, and sodium. From the nutritional point of view, consumption should be limited due to high content of sodium and fat. Processed cheese; minerals; fat; protein