Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Optimalizace rychlé HPLC/MS separace katechinů v zeleném čaji
Autoři: Šilarová Petra | Havlová Daniela | Česlová Lenka
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 99-109
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Optimalizace rychlé HPLC/MS separace katechinů v zeleném čaji Tato práce je zaměřena na studium degradace katechinů a ostatních fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v infuzích ze zeleného čaje pomocí spojení HPLC/MS. Pro studium degradace je nutná velmi rychlá chromatografická separace, proto cílem této práce byla optimalizace rychlé gradientové eluce pro separaci vybraných fenolických látek. Výsledná separace všech studovaných látek byla uskutečněna do 2,5 minut. Degradace byla studována v závislosti na čase stání infuze ze zeleného čaje a na teplotě zalévací vody. Spolu s chromatografickou separací byla sledována změna antioxidačních vlastností infuzí s využitím spektrofotometrických technik. katechiny;zelený čaj;HPLC/MS
eng Optimization of fast HPLC/MS separation of catechins in green tea This work is focused on the study of degradation of catechins and other phenolics with antioxidant properties in green tea infusions using coupling HPLC/MS. Very fast chromatographic separation is necessary to study the degradation; therefore the optimization of fast gradient elution for separation of selected phenolic compounds was the goal of this work. Final separation of all studied compounds was performed within 2.5 minutes. Degradation was studied in dependence on the temperature of pouring water and standing time of the infusion. Together with the chromatographic separation, the change of antioxidant properties of infusions was monitored using spectrophotometric methods. catechins;green tea;HPLC/MS