Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod
Autoři: Klikarová Jitka | Zelená Miroslava | Řezková Soňa | Česlová Lenka
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 101-106
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsažené v medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vzorku jejich reakcí s Folin-Ciocalteauovým činidlem a byla sledována závislost mezi antioxidační aktivitou a celkovým obsahem fenolických látek. fenolické kyseliny;aminokyseliny;medovina
eng Determination of selected organic acids in meads using spectrophotometric techniques This work is focused on determination of selected organic acids, namely amino acids and phenolic acids. First, spectrophotometric method for determination of proline as the most significant amino acid in honey and also in meads was developed. This spectrophotometric method is based on color complex of proline with ninhydrin. Further, the antioxidant properties of phenolic acids were used for their determination. Two spectrophotometric methods, ABTS and DPPH, were used to measure the antioxidant capacity of the samples of mead. The total phenolic content was measured using Folin-Ciocalteau agent. phenolic acids;amino acids;mead