Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Study of Catechin Degradation in Green Tea by HPLC/MS
Autoři: Šilarová Petra | Havlová Daniela | Česlová Lenka
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská odborná konference Chemie je život 2015: sborník příspěvků
Název nakladatele: Vysoké učení technické v Brně
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 299-304
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Studium degradace katechinů v zeleném čaji s využitím HPLC/MS Tato práce je zaměřena na optimalizaci krátké gradientové separace katechinů, která je nutná pro monitorování jejich degradace během stání infuze připravené zalitím vodou o různé teplotě. Dále byl sledován úbytek katechinů v závislosti na skladování čaje. Stání infuze připravené ze zeleného čaje způsobuje degradaci katechinů pravděpodobně na kyselinu gallovou. Během několika týdnů skladování dochází ke snížení množství důležitých katechinů. Společně s HPLC/MS byla monitorována antioxidační kapacita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik. S využitím statistické analýzy byly nalezeny dva odlehlé body. zelený čaj;HPLC/MS;katechiny
eng Study of Catechin Degradation in Green Tea by HPLC/MS This work is focused on optimization of gradient elution in very short time. Catechins were separated in 2 minutes. This fast chromatographic separation was used to monitor degradation of catechins in infusions during their long time period of staying. Further, the influence of storage on catechin content was monitored. Staying of infusion for 6 hours causes the degradation of some catechins, probably to gallic acid. During few weeks of storage of tea bags, the content of important catechins has been also decreased. Together with HPLC/MS analysis, the antioxidant capacity and total phenolic compounds were measured using spectrophotometric techniques. The total antioxidant capacity remains unchanged, but contents of EGC and GCG (and their epiforms) decrease. Using statistical analysis, two outliers (sample 3 and sample 7) was found. green tea;HPLC/MS;catechins