Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

The Quality of Fruit Bars and Crackers designated for the Raw Food Vegan Diet
Autoři: Červenka Libor | Brožková Iveta | Fišerová Tereza
Rok: 2016
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 5-13
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Kvalita ovocných tyčinek a krekrů určených pro výživu veganů Ovocné tyčinky a krekry určené pro výživu veganů byly hodnoceny s ohledem na mikrobiální kvalitu, obsah fenolických látek, flavonoidů a kondenzovaných taninů a jejich antioxidační aktivitu. Vzhledem k použité tehchnologii výroby (sušení při 42 °C) byla také zjišťována oxidační stabilita lipidů (peroxidové a thiobarbiturové číslo) a aktivita superoxid dismustásy a katalázy. Obecně řečeno, výrobky vykazovaly dobrou mikrobiologickou kvalitu a vysoký obsah látek s antioxidačním účinkem. Technologie výroby neovlivnila zásadním způsobem kvalitu lipidů a aktivitu katalázy. Mikrobiální kvalita; antioxidant; enzym; ovoce; sušení
eng The Quality of Fruit Bars and Crackers designated for the Raw Food Vegan Diet Fruit bars and crackers designated for raw vegan diet were evaluated with regard to the microbial quality, the presence of antioxidants (phenolics, flavonoids and condensed tannins), and antioxidant properties. Since these products were subjected to air drying up to 42 °C, the oxidation state of the fat (peroxide and thiobarbituric values) and the activity of superoxide dismutase and catalase was determined. In general, the samples were considered to be in good microbial quality, high antioxidant content and capacity. The drying process did not alter the lipid oxidation and kept the activity of catalase in finished products. Microbial quality; antioxidant; enyzme; fruit; drying