Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Náhradní sladidla v nealkoholických nápojích a jejich vliv na zdraví: mýty a fakta
Autoři: Červenka Libor | Červenková Zuzana | Bencová Petra
Rok: 2016
Druh publikace: ostatní - článek
Název zdroje: Journal of Tourism, Hospitality and Commerce
Strana od-do: 8-13
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Náhradní sladidla v nealkoholických nápojích a jejich vliv na zdraví: mýty a fakta Nealkoholické nápoje jsou nedílnou součástí nabídky gastronomických zařízení. Jejich spotřeba je ovlivněna nejen ročním obdobím, ale také chutí, reklamou a současnými trendy v oblasti výživy. Mnoho ochucených nealkoholických nápojů světových značek obsahuje aditivní látky, které dávají těmto nápojům charakteristickou chuť, barvu nebo prodlužují jejich trvanlivost. V této práci jsou hodnoceny vybrané zdravotní aspekty konzumace náhradních sladidel v ochucených nealkoholických nápojích. Uvedené hodnocení je dáno do souvislosti s některými mýty a polopravdami, které se objevují na internetu. Náhradní sladidlo; aspartam; lidské zdraví; zdravotnická studie
eng Artificial Sweeteners in Non-alcoholic Beverages and Their Effects on Human Health: Myths and Facts Non-alcoholic beverages are widespread products offered in catering. Its consumption is not affected only by the divisions of the year but is also driven by the taste, advertisements, and the current nutrition trends. Majority of the non-alcoholic flavored beverages in the market contains food additives for improving their taste, colour, and the shelf-life. In this paper, health-related aspects resulted from consumption of artificial sweeteners in flavored non-alcoholic beverages are evaluated in the context of the myths and half-truths occurring in the internet. Artificial sweetener; aspartam; human health; medical study