Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat
Autoři: Červenka Libor | Červenková Zuzana | Velichová Helena
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie
Název nakladatele: Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání: Nitra
Strana od-do: 259-263
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C). response ratio; teplota sušení; ovoce; zelenina; sušárna
eng The Effect of Drying Temperature on Carotenoids and Anthocyanins: Meta-analysis of Data The aim of this study was to review studies that evaluated the effect of drying temperature on the carotenoid and anthocyanin contents in fruits and vegetables using meta-analysis. Response ratio (RR) as a meta-analytical metric was used to quantify whether drying at 40°C is better than at higher temperatures with respect to the carotenoid and anthocyanin contents. The database search revealed 14 and 8 scientific papers describing the effect of drying temperatures on the content of carotenoids and anthocynanins, respectively. Significant decrease of carotenoid content was observed in products dried at 70°C (RR=0,71) and RR=0,77 (p=0,008) was calculated for anthocyanin content followed by drying at 80°C. In general, the results of meta-analysis did not confirm that drying at 40°C is beneficial in comparison with those dried at 50°C, 60°C, 70°C and 80°C. response ratio; drying temperature; fruit; vegetable; oven drying