Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Je nízká teplota sušení ovoce a zeleniny výhodnější? Meta-analýza dat
Autoři: Červenka Libor | Červenková Zuzana | Velichová Helena
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspevků z desáté mezinárodní vědecké konference
Název nakladatele: Vysoká škola obchodní a hotelová
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 11-16
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Je nízká teplota sušení ovoce a zeleniny výhodnější? Meta-analýza dat V této práci byl aplikován meta-analytický postup (poměr výsledků, PV) pro zjištění efektu teploty sušení na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině u studií publikovaných v letech 1990-2016. Hodnoty PV klesaly s rostoucí teplotou sušení v porovnání s obsahem látek v syrovém produktu. Při srovnání obsahu karotenoidů a antokyanů v produktech sušených při nízké teplotě (40°C) a vyšších teplotách (50°C-80°C) nebyl zjištěn významný rozdíl v obsahu sledovaných látek. Meta-analýza; sušárna; karotenoidní látky; antokyany
eng Is Low Drying Temperature Favorable Towards Quality of Fruits and Vegetables? Meta-Analysis of Data The effect of drying temperatures on carotenoid and anthocyanin contents in fruits and vegetables was evaluated using meta-analytical approach (response ratio, RR). Relevant research papers were obtained by review process. RR values decreased with the increase in drying temperature in comparison with the raw counterparts. No significant differences were found between the content of bioactive componds in products dried at low (40°C) and higher (50°C–60°C) temperatures. Meta-analysis; air-forced oven; carotenoid; anthocyanin