Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction
Autoři: Bajer Tomáš | Bajerová Petra | Surmová Silvie | Kremr Daniel | Ventura Karel | Eisner Aleš
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of the Institute of Brewing
Strana od-do: 105-112
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Chemické profilování těkavých sloučenin různých domácích ovocných destilátů pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází Ovocné destiláty jsou typickým alkoholickým nápojem v Moravské oblasti České republiky. Cílem této práce bylo najít rozdíly v chemickém složení mezi profily těkavých sloučenin destilátů vyrobených z různých druhů ovoce. Profil těkavých sloučenin byl zkoumán u dvaceti čtyř vzorků ze sedmi druhů ovocných destilátů (destiláty ze švestek, jablek, hrušek, třešní, mirabelek, meruněk a malin). Nejvíce zastoupenou skoupinou látek byly estery, a to zejména ethyl estery. Seskviterpeny se ukázaly být významnou skupinou těkavých látek pro rozlišení mezi jádrovinami a peckovinami (dle relativně vysokého obsahu (E,E)-α-farnesenu a přítomnosti α-zingiberenu a (E)-α-bisabolenu v profilu těkavých látek destilátů jádrovin. Propyl dekanoát a ethyl salicylát byly nalezeny pouze u destilátů peckovin. Některé další sloučeniny byly shledány jako charakteristické pro jednotlivé druhy destilátů, např. γ-decalactone pro destiláty z meruněk, (E)-β-farnesen pro jablečné destiláty, (Z)-9-tetradecen-1-ol pro destiláty z mirabelek nebo některé apokarotenoidy pro destiláty z malin. Tato práce by potenciálně mohla sloužit jako základ pro kontrolu ovocného původu těchto destilátů nebo jako částečná návod pro diferenciaci jednotlivých druhů destilátů jádrovin (jablečné a hruškové destiláty) a peckovin (destiláty švestek, mirabelek a meruněk). Ovocné destiláty; Profil těkavých sloučenin; HS-SPME; GC–MS
eng Chemical Profiling of Volatile Compounds of Various Home-Made Fruit Spirits Using Headspace Solid-Phase Microextraction Fruit spirits are typical alcoholic beverages in the Moravian region of the Czech Republic. The aim of this work was to find differences in chemical composition among volatile profiles of spirits produced from various kinds of fruits. Twenty-four samples of seven kinds of fruit spirits (plum, apple, pear, cherry, mirabelle, apricot and raspberry spirits) were analysed for examination of their volatile profiles. The most abundant family of compounds was esters, particularly ethyl esters. Sesquiterpenes proved to be a significant group of volatile substances by observing the differences between pome and stone fruit spirits [by relative higher content of (E,E)-a-famesene and by presence of alpha-zingiberene and (E)-alpha-bisabolene in volatile profiles of pome fruit spirits]. Only in stone fruit spirits were propyl decanoate and ethyl salicylate found. Some other compounds were observed as being characteristic for individual kinds of analysed fruit spirits, e.g. gamma-decalactone for apricot spirits, (E)-beta-farnesene for apple spirits, (Z)-9-tetradecen-1-ol for mirabelle spirits or some apocarotenoids for raspberry spirits. This work could potentially be the basis for checking the fruit origin of these distillates, or a partial manual as to how to differentiate individual kinds of pome-fruit spirits (pear and apple spirits) or stone-fruit spirits (plum, mirabelle, apricot spirits). Fruit Spirit; Volatile Profile; HS-SPME; GC–MS