Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Is Air-drying of Plant-based Food at Low Temperature Really Favorable? A Meta-analytical Approach to Ascorbic Acid, Total Phenolic, and Total Flavonoid Contents
Autoři: Červenka Libor | Červenková Zuzana | Velichová Helena
Rok: 2018
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Reviews International
Strana od-do: 434-446
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Je sušení rostlinných produktů při nízkých teplotách skutečně výhodné? Meta analýza dat s ohledem na obsah kyseliny askorbové, celkových fenolických látek a flavonoidů. Cílem práce bylo zhodnotit efekt sušící teploty na obsah kyseliny askorbové (AA), celkových fenolických látek (TPC) a celkových flavonoidů (TFC) v ovoci a zelenině a zjistit, zda je sušení při 40°C výhodnější ve srovnání s vyšší teplotou. Pro účely této studie byly srovnány obsahy AA, TPC a TFC ve vzorcích sušených při 40°C s hodnotami získanými po sušení při 50°C, 60°C a 70–80°C z různých experimentů. V práci byla použita meta analýza dat s využitím váženého poměru a to pro každý experiment. I když obsah sledovaných látek může být ovlivněn dalšími parametry sušícího procesu v jednotlivých experimentech, meta analýza poskytuje obecný pohled na vliv sušící teploty na kvalitu rostlinných produktů. sušení; kyselina askorbová; fenolické látky; flavonoidy; vliv teploty; response ratio
eng Is Air-drying of Plant-based Food at Low Temperature Really Favorable? A Meta-analytical Approach to Ascorbic Acid, Total Phenolic, and Total Flavonoid Contents The aim of this work was to review the studies that evaluated the effect of drying temperature on the content of ascorbic acid (AA), total phenolic (TPC), and total flavonoid contents (TFC) in fruits and vegetables, and quantify whether drying at 40 °C is more favorable than at higher temperatures. For the purpose of this study, AA, TPC, and TFC values for 40 °C were compared with those obtained at 50 °C, 60 °C, and 70–80 °C. A meta-analysis was performed using the weighted response ratio calculated for each experiment. Despite the fact that other variables significantly influenced the nutrient content in individual experiments, the meta-analysis provided a general view on the effect of air-drying temperature on the quality of plant-based food products from outcomes of various studies. air drying; ascorbic acid; phenolic; flavonoid; temperature effect; response ratio