Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

POSSIBILITIES OF THE CPFR IMPLEMENTATION BETWEEN FOOD COMPANIES AND THEIR SUPPLIERS
Autoři: Branská Lenka | Paták Michal | Pecinová Zuzana
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: CLC 2017 Carpathian logistics congres : proceedings
Název nakladatele: TANGER, spol. s r.o.
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 32-38
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Možnosti uplatnění metody CPFR při realizaci nákupu v potravinářských podnicích V současném vysoce konkurenčním prostředí může podnikům potravinářského průmyslu pomoci k úspěchu prohlubování spolupráce s dodavateli a v rámci ní aplikace metod jako CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment). Tato metoda může významně přispět k zefektivnění hmotného toku mezi podnikem potravinářského průmyslu a jeho dodavateli. Její implementace však vyžaduje zájem obou partnerů, a to jak dodavatele, tak odběratele i jejich následnou spolupráci při nastavování podoby dodávek i jejich realizaci. Příspěvek se zabývá příležitostmi pro implementaci metody CPFR mezi podniky potravinářského průmyslu a jejich dodavateli. Uvádí výsledky jednak kvantitativního výzkumu a jednak kvalitativního výzkumu realizovaných na nákupních odděleních podniků potravinářského průmyslu. Kvantitativní výzkum v 88 potravinářských podnicích zkoumal důležitost jednotlivých prvků metody CPFR (tj. důležitost společného předpovídání, plánování a automatického doplňování zásob) při zajišťování hlavní suroviny a spotřební chemie. Tato část výzkumu v souladu s teoretickými přístupy prokázala, že uplatnění společného předpovídání, plánování a automatického doplňování má větší důležitost při zajišťování hlavní suroviny než režijního materiálu. Následný kvalitativní výzkum ve dvou záměrně vybraných potravinářských podnicích však prokázal, že menší bariéry pro implementaci metody jsou při nákupu spotřební chemie jako vybraného režijního materiálu. Supply chain; nákup; CPFR; potravinářský průmysl;
eng POSSIBILITIES OF THE CPFR IMPLEMENTATION BETWEEN FOOD COMPANIES AND THEIR SUPPLIERS In today's highly competitive environment, one of the ways for food industry companies to achieve success is by deepening cooperation with their suppliers and, within it, by applying methods such as CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment). This method can significantly contribute to streamlining material flow between the food industry company and its suppliers. Its implementation, however, requires the interest of both partners, i.e. the supplier and customer, as well as their subsequent cooperation in setting the form of supplies and their realization. The paper deals with opportunities to implement the CPFR method between companies of the food industry and their suppliers. It presents the results of both quantitative and qualitative research carried out at the purchasing departments of the food industry companies. Quantitative research in 101 food industry companies examined the importance of various elements CPFR methods (i.e. the importance of collaborative forecasting, planning and automatic replenishment) in the purchasing process of the main raw material and consumer chemicals. In accordance with the theoretical approaches, this part of the research demonstrated that the application of the collaborative forecasting, planning and automatic replenishment has a greater importance in procuring the main raw material than indirect material. However, subsequent qualitative research in two deliberately selected food companies showed that there are lower barriers to implementation of the method in the purchase of consumer chemicals as the selected indirect material. CPFR; food company; collaboration; purchase;