Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts
Autoři: Kučerová Simona | Šilha David | Vytřasová Jarmila | Švecová Blanka
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food and Nutrition Research
Strana od-do: 10-17
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Přežívání kmenů Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus v přítomnosti rakytníkového extraktu Bakterie rodu Arcobacter mohou být příčinou vážných onemocnění nejen pro člověka, ale i pro zvířata. Proto musí být jejich přítomnost v potravinách eliminována. Cílem této studie bylo ověřit přežívání arkobakterů v přítomnosti extraktu z rakytníku (Hippophae rhamnoides L.) (etanolový extrakt z rakytníku a extrakt z rakytníku v PBS pufru). Antimikrobiální citlivost byla testována agarovou difuzní metodou a následně stanovena minimální inhibiční koncentrace jednotlivých extraktů. Pro ověření inhibičního účinku extraktů bylo provedeno testování antimikrobiálního účinku uměle inokulovaných vzorků potravin. Extrakty byly dále analyzovány za použití HPLC s cílem přibližně identifikovat látky. Výsledky této studie ukazují, že extrakty z rakytníku mohou být vhodnými přírodními antimikrobiálními látkami, zejména proti A. butzleri a A. cryaerophilus. Arcobacter; rakytník; přírodní extrakt; přežívání
eng Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts Bacteria of the genus Arcobacter can be a cause of serious diseases not only for humans but also for animals. Therefore, their presence in food has to be eliminated. The strains of Arcobacter butzleri and A. cryaerophilus were used in this experiment as isolates, obtained from foodstuffs, and also as collection strains. The aim of this study was to test the survival of arcobacters in the presence of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) extracts (ethanolic extract from sea buckthorn, and extract from sea buckthorn in phosphate buffered saline). Antimicrobial sensitivity was tested by agar diffusion well test, followed by determination of minimum inhibitory concentration for individual extracts. To verify the inhibitory effect of the extracts, testing the antimicrobial effect of artificially inoculated foodstuff was carried out. Extracts were also analysed using high-performance liquid chromatography with diode-array detector, with the aim to approximately identify their substances. The results of this study show that sea buckthorn extracts could be suitable natural antimicrobial substances active, in particular against A. butzleri and A. cryaerophilus. Arcobacter; sea buckthorn; natural extract; survival