Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Studium vlivu plazmatických mastných kyselin na progresi diabetu typu 2
Autoři: Fialová Pavla | Janeček Radim | Čegan Alexander
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 29-34
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Studium vlivu plazmatických mastných kyselin na progresi diabetu typu 2 Diabetes mellitus je metabolické onemocnění projevující se hyperglykémií a abnormálním metabolismem sacharidů, bílkovin a lipidů. Nejčastější formou onemocnění je diabetes mellitus 2. typu., který je charakterizován inzulínovou rezistencí, klesající produkcí inzulínu vedoucí až k eventuálnímu selhání beta-buněk pankreatu. Diabetes mellitus typu 2 se velice často vyskytuje u obézních lidí. Obezita, zejména s viscerální akumulací tuku, dyslipidémie a určité skupiny mastných kyselin způsobují inzulínovou rezistenci a zvyšují riziko vzniku diabetu. Dlouhodobé účinky určitých typů mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu nejsou však stále úplně jasné. V nedávných studiích však byly zaznamenány potenciálně ochranné účinky mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Naproti tomu příjem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin je spojován se zvýšením rizika onemocnění. Cílem práce tedy bylo zjistit, jak se mění složení mastných kyselin v jednotlivých frakcích při onemocnění diabetes mellitus 2. typu a jaký vliv má tato změna na progresi onemocnění. A jestli lze tyto změny využít jako potencionální biomarkery pro odlišení osob s diabetes mellitus 2. typu od zdravých jedinců. mastné kyseliny; diabetes mellitus; inzulínová rezistence
eng The study of influence of plasmatic fatty acids on progress of diabetes mellitus type 2 Diabetes mellitus is a metabolic dosorder manifested by hyperglycemia and impaired metabolism of carbohydrates, proteins and lipids. The most frequent form is diabetes mellitus type 2, which is characterized by insulin rezistance, decreased production of insulin, which leads to eventual failure of pancreatic beta cells. Diabetes mellitus type 2 has an increased incidence in obese people. The obesity with visceral accumulation of fat, dislipidemia and certain groups of fatty acids cause insulin resistence and increase the risk of development of diabetes. However, the long-term effects of certain types of fatty acids on insulin resistance and the risk of development of diabetes mellitus type 3 are still unclear. In recent studies there were found potentially protective effects of monounstaurated and polyunsaturated fatty acids.On the other hand the intake of saturated and transunsaturated fatty acids is associated with higher risk of development of diabetes. The aim of this work was to find out how the fatty acid composition changes in each fraction in type 2 diabetics. And whether these changes can be used as potential biomarkers to distinguish people with type 2 diabetes mellitus from healthy individuals. fatty acids; diabetes mellitus; insulin resistance