Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Autoři: Potůček František | Říhová Martina
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology
Název nakladatele: Česká společnost průmyslové chemie
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 470 – 475
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Bělení natronové buničiny z řepkové slámy oxidem chloričitým Natronová buničina uvařená z řepkové slámy (Brassica napus L. convar. napus, zimní odrůda Labrador) byla bělena ve čtyřech stupních za laboratorních podmínek, kdy ve třech stupních byl použit oxid chloričitý a za prvním stupněm byl zařazen alkalický stupeň s přídavkem peroxidu vodíku. Stejná bělicí sekvence D0EPD1D2 byla použita k bělení sulfátové buničiny uvařené ze směsi smrkového a borovicového dřeva. Po každém bělicím stupni byly změřeny optické a pevnostní vlastnosti buničiny. Předběžné výsledky ukázaly, že bělitelnost natronové buničiny je menší než sulfátové buničiny. Konečná bělost byla dosažena 83,5 % ISO pro natronovou buničinu a 87,8 % ISO pro sulfátovou buničinu. Zatímco bělením se nesnížila pevnost v tahu pro sulfátovou buničinu z jehličnanů, nastalo u natronové buničiny ze slámy řepky olejky snížení pevnosti v tahu ze 4,0 km na 3,3 km. natronová řepková buničina; ECF bělení; bělost; tržná délka vláken
eng Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found. soda rapeseed pulp; ECF bleaching; brightness; zero-span breaking length