Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Insulin resistance
Autoři: Janeček Radim | Fialová Pavla | Čegan Alexander
Rok: 2018
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. : sborník ze semináře s mezinárodní účastí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 51-60
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Inzulínová rezistence Inzulínová rezistence je stav, kdy už naše tělo není schopné optimálně hospodařit se základními živinami. Inzulín ztrácí svojí účinnost, dochází k hyperglykémii a je narušen i lipidový metabolismus. U získané inzulínové rezistence je vše způsobeno obezitou, jejíž prevalence celosvětově roste. Inzulínová rezistence předchází onemocnění diabetes mellitus typu 2 a dalším komplikacím spojeným jak s diabetem, tak s obezitou. Cílem této práce bylo sledovat koncentrace mononenasycených mastných kyselin a najít závislosti k inzulínové rezistenci a onemocnění diabetes mellitus typu 2. Zanalyzováno bylo 21 vzorků plazmy diabetiků a 17 vzorků plazmy zdravých dárců. Po extrakci lipidů z plazmy byly lipidy rozděleny pomocí tenkovrstvé chromatografie do jednotlivých tříd, derivatizovány a metylestery mastných kyselin byly změřeny pomocí plynového chromatografu s plamenově-ionizačním detektorem. Největší změny byly pozorovány u kyseliny stearové, olejové, trans-vakcenové a nervonové. inzulínová rezistence; diabetes mellitus typu 2; lipidy; mastné kyseliny
eng Insulin resistance Insulin resistance is a condition where our body is unable to optimally manage the essential nutrients. Insulin loses its efficiency, it leads to hyperglycemia and lipid metabolism is impaired. In acquired insulin resistance is all caused by obesity. The prevalence of obesity is increasing worldwide nowadays. The insulin resistance precedes diabetes mellitus type 2 and other complications associated with both diabetes and obesity. The aim of this work was to measure concentrations of monounsaturated fatty acids and to find out dependencies with insulin resistance and diabetes mellitus type 2. There were analyzed 21 samples of type 2 diabetics plasma and 17 samples of healthy donors plasma. After lipid extraction from plasma, the lipids were separated by thin layer chromatography into individual classes, derivatized and methyl esters of fatty acids were analyzed by gas chromatograph with flame-ionization detector. The largest changes were observed for stearic, oleic, trans-vaccenic and nervonic acid. insulin resistance; diabetes mellitus type 2; lipids; fatty acids