Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma
Autoři: Nawar Amir Shaaban Farag Moham | Sýs Milan | Vytřas Karel
Rok: 2018
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: LI. seminář o tenzidech a detergentech : sborník přednášek
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 97-102
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma Tato práce je zaměřena na přípravu povrchově modifikovaných uhlíkových pastových elektrod (CPE) vybranými tenzidy a jejich následné využití při voltametrickém stanovení potravinářských aditiv zodpovědných za vanilkové aroma, jakožto sumu methylvanilinu a ethylvanilinu. Z trojice vybraných tenzidů (dodecylsíran sodný, Triton X-100 a chlorid cetylpyridinia) se první zmíněný ukázal jako nejvhodnější povrchový modifikátor. Ve srovnání s nemodifikovanou elektrodou byla dosažena pozoruhodná reprodukovatelnost 0.3% relativní směrodatné odchylky pro pět opakování. Srovnatelné lineární rozsahy koncentrací od ~1 do 20 μmol· l-1 s limity detekce kolem ~20 nmol· l-1 by dosaženy za optimálních podmínek square wave voltametrie pro obě aditiva, jmenovitě při potenciálovém kroku 5 mV, amplitudě 70 mV a frekvenci 50 Hz. Vyvinutá metoda byla rovněž validována pomocí standartní referenční metody ISO 5565 2:1999(en) pomocí analýzy pekárenského cukru, vanilkových sušenek a alkoholického nápoje. Obdržené výsledky nasvědčují, že voltametrický přístup nabízí slibnou alternativu vysokoúčinné kapalinové chromatografii pro nízkorozpočtové kontrolní laboratoře. Povrchově aktivní látky; uhlíková pastová elektroda; voltametrie; ethylvanilin; vanilin
eng Carbon paste electrodes modified with surfactants in determination of vanilla flavoring substances This work is focused on the preparation of surface modified carbon paste electrodes (CPE) by selected surfactants and their subsequent use in the voltammetric determination of food additives responsible for vanilla flavor as the sum of methylvaniline and ethylvaniline. From three selected surfactants (sodium dodecyl sulfate, Triton X 100 and cetylpyridinium chloride), the first mentioned one proved to be the most suitable surface modifier. Compared to an unmodified electrode, a remarkable reproducibility of 0.3% relative standard deviation for five replicates was achieved. Comparable linear ranges of concentrations of ~ 1 to 20 μmol· l-1 with detection limits of ~20 nmol· l-1 were be achieved under optimum square wave voltammetry conditions for both additives, namely at a potential step of 5 mV, an amplitude of 70 mV and a frequency of 50 Hz. The developed method was also validated using the standard ISO 5565 2: 1999 (en) reference method using analysis of bakery sugar, vanilla biscuits and alcoholic beverages. The results obtained suggest that the voltammetric approach offers a promising alternative to high performance liquid chromatography for low-cost control laboratories. Surfactants; carbon paste electrode; voltammetry; ethylvanillin; vanillin