Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Paleodieta ve světle vědeckých poznatků
Autoři: Červenka Libor | Jiroutková Lucie
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků z dvanácté mezinárodní vědecké konference
Název nakladatele: Vysoká škola obchodní a hotelová
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 14-18
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Paleodieta ve světle vědeckých poznatků Paleodieta, neboli dieta „doby kamenné“ se vyznačuje vyšším příjmem bílkovin a nižším příjmem sacharidů ve srovnání s výživovým doporučením pro obyvatele většiny vyspělých zemí. Vyznavači paleo stravy odmítají ty potraviny, které nebyly pro období paleolitu dostupné. Zde patří obilniny, luštěniny, mléko a mléčné produkty, a technologicky vyrobené potraviny. S pomocí paleo stravy lze pozitivně ovlivnit redukci hmotnosti, redukci krevního tlaku, triacylgylcerolu nebo cholesterolu v krvi. Paleolit; strava; krevní tlak, cholesterol; triacylglycerol
eng Paleodiet in a Light of Science Paleodiet or „Old Stone Age“ diet can be described by the consumption of high-protein and low-carbohydrate foods in comparison with dietary guidance for the most of the developed countries. The adherents strictly reject food not typical for that age such as cereals, legumes, milk and milk products, and processed foods. Reduction of body weight, blood pressure, triacylglycerol and cholesterol in blood can be achieved by adopting paleo diet. Paleolith; diet; blood pressure; cholesterol; triacylglycerol