Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Viability and biofilm formation of Arcobacter spp. at various processing temperatures
Autoři: Šilha David | Morávková Karolína | Škodová Gabriela | Vytřasová Jarmila
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Food and Nutrition Research
Název nakladatele: Výskumný ústav potravinársky
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 208-213
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Životaschopnost a tvorba biofilmů Arcobacter spp. za různých zpracovatelských teplot Rod Arcobacter je v posledních letech v popředí zkoumání, jelikož některé druhy jsou považovány za potenciální enteropatogeny a zoonotické agens. Arcobacter spp. mohou být izolovány z potravin živočišného původu a z různých druhů vody. Tato studie hodnotí přežívání a biofilmovou aktivitu kmenů Arcobacter (včetně méně popsaného kmene A. defluvii) při teplotách zpracování používaných v potravinářském průmyslu. Bujónové kultury pěti kmenů byla testovány při různých teplotách (–18, 5, 15, 25, 37 ° C), aby se určila doba přežívání. Testované kmeny Arcobacter přežily zmražení (1–7 dní), chlazení (3–21 dní) a dlouhodobé skladování (déle než 6 měsíců) při 15 °C a 25 °C. Letální teplota pro arkobaktery byla stanovena v nutričně odlišných médiích (destilovaná voda, fyziologický roztok, mozkosrdcová infuze, polotučné mléko). Letální teploty (expozice 10 minut) 50,5–56,0 °C, 45,5–55,0 °C, respektive 48,0–52,0 °C, byly stanoveny pro A. butzleri, A. cryaerophilus a A. defluvii. Dále, byla hodnocena biofilmová tvorba arkobakterů při různých procesních teplotách. Střední nebo vysoká tvorba biofilmová aktivita byla pozorována při všech testovaných teplotách. Arcobacter spp.; teplota; přežívání; letální teplota; inaktivace; tvorba biofilmů
eng Viability and biofilm formation of Arcobacter spp. at various processing temperatures The genus Arcobacter has become increasingly important in recent years because some species have been considered emerging enteropathogens and potential zoonotic agents. Arcobacter spp. can be isolated from food of animal origin and from various kind of water. This study assessed the survival and biofilm activity of Arcobacter strains (including the less described A. defluvii) at processing temperatures applied in the food industry. Broth cultures of five strains were stored at various temperatures (-18, 5, 15, 25, 37 degrees C) to determine their survival. Tbsted Arcobacter strains survived freezing (for 1-7 days) and cooling (for 3-21 days) as well as long term storage (for more than 6 months) at 15 degrees C and 25 degrees C. The lethal temperature was determined for arcobacters in nutritionally distinct media (distilled water, physiological saline, brain heart infusion, semi-skimmed milk). The lethal temperatures (10 min exposure) of 50.5-56.0 degrees C, 45.5-55.0 degrees C, or 48.0-52.0 degrees C were determined for A. butzleri, A. cryaerophilus and A. defluvii, respectively. Further, the biofilm formation of arcobacters at various processing temperatures was evaluated. Intermediate or high biofilmforming activity was observed at all tested temperatures. Arcobacter spp.; temperature condition; survival; lethal temperature; inactivation; biofilm formation