Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Inhibition effects against arcobacters occurring in the Czech Republic
Autoři: Šilha David | Vacková Barbora | Šilhová Lucie | Csánová Magdaléna
Rok: 2019
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: 28. Kongres Československej spoločnosti mikrobiologickej
Název nakladatele: Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 79
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Inhibiční účinky proti arkobakterům vyskytujícím se v České republice Arkobaktery jsou gramnegativní, spirálovitě tvarované tyčinky patřící do čeledi Campylobacteraceae. V posledních letech bylo do tohoto rodu zařazeno několik nových druhů. Mnoho z těchto druhů bylo izolováno zejména z drůbeže. V poslední době se však také velmi často vyskytují ve vzorcích z mořského prostředí. Mezi hlavní cesty přenosu Arcobacter na člověka patří konzumace kontaminovaných potravin a pití neupravené vody. Infekce způsobené Arcobacter spp. jsou obvykle lehčího průběhu, avšak v případě chronických a těžkých stavů je vyžadována léčba. Přestože počet chorob způsobených Arcobacter spp. se v posledních letech zvýšila, o jejich patogenezi je známo jen velmi málo. Tato studie zkoumala výskyt osmi faktorů spojených s virulencí (ciaB, cj1349, pldA, irgA, hecA, tlyA, mviN, hecB). Naše výsledky ukazují na vysoký výskyt genů spojených s virulencí (99,0%) v genomech Arcobacter, a tedy potenciálně patogenních vlastností studovaných kmenů. Naše výsledky ukazují podstatnou rezistenci izolátů Arcobacter na osmnáct antibiotik. Artefakty byly rezistentní na jedno nebo více antibiotik u 99,0% testovaných izolátů. Kromě toho byla multidrogová rezistence zjištěna u 93,8% izolátů A. butzleri a 70,0% izolátů A. cryaerophilus. Dále jsme popsali inhibiční účinek několika přírodních extraktů proti Arcobacter spp. Tato studie prokázala účinek extraktů hřebíčku, muškátového oříšku a badyánu na tvorbu biofilmu devíti kmenů Arcobacter. Výsledky studie ukazují, že mnoho koření inhibuje růst patogenních bakterií z rodu Arcobacter, a to buď v planktonním nebo v biofilmovém stavu. Arcobacter; biofilm; antibiotika; přírodní extrakty; antimikrobiální vliv
eng Inhibition effects against arcobacters occurring in the Czech Republic Arcobacters are Gram-negative, spiral-shaped rods belonging to the family Campylobacteraceae. In recent years, a number of new species have been classified into this genus, which currently includes 28 species. Many of these species have been isolated especially from poultry. Recently, however, they are also very often found in samples from marine environments. Major routes of Arcobacter transmission to humans include consumption of contaminated foods and drinking non-treated water. Infections caused by Arcobacter spp. are usually self-limiting, however treatment is required in cases of chronic and severe conditions. Although the number of diseases caused by Arcobacter spp. has increased in recent years, very little is known about their pathogenesis. This study looked at the occurrence of eight virulence-associated factors (ciaB, cj1349, pldA, irgA, hecA, tlyA, mviN, hecB). Our results indicate high incidence of virulence-associated genes (99.0%) in Arcobacter genomes and hence potentially pathogenic properties of the studied strains. Our results show substantial resistance in Arcobacter isolates to eighteen antibiotics. Arcobacters were resistant to one or more antibiotics in 99.0% of tested isolates. Moreover, multidrug resistance was found in 93.8% of A. butzleri isolates and 70.0% of A. cryaerophilus isolates. Further, we described inhibitory effect of several natural extracts against Arcobacter spp. The present study demonstrated the effect of clove, nutmeg and star anise extracts on biofilm formation of nine Arcobacter strains. The results of the study demonstrate that many spices inhibit the growth of potential pathogenic bacteria from the genus Arcobacter, either in planktonic or in biofilm phenotype. Arcobacter; biofilm; antibiotics; natural extracts; antimicrobials