Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

LC/MS analýza acylglycerolu s nízkým stupněm oxyethylenace
Autoři: Humplík Matouš | Česla Petr
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 59-64
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze LC/MS analýza acylglycerolu s nízkým stupněm oxyethylenace Oxyethylenované glyceridy jsou biologicky odbouratelné netoxické neiontové tenzidy používané v prostředcích osobní hygieny, pracích prostředcích, jako emulgátory a stabilizátory pěny ve vícesložkových formulacích. Z chemického hlediska se jedná zpravidla o směsi oxyethylenovaného glycerolu a esterů glycerolu s kokosovým olejem. Zastoupení mastných kyselin a také stupeň oxyethylenace ovlivňuje zásadním způsobem vlastnosti daného tenzidu. V této práci byly ověřovány možnosti analýzy oxyethylenovaného glyceridu s průměrným počtem dvou oxyethylenových jednotek. Byla provedena analýza pomocí spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem. Pomocí srovnání retenčního chování v systému s obrácenými fázemi a chromatografii hydrofilních interakcí a na základě získaných hmotnostních spekter spolu s rekonstruovanými iontovými chromatogramy jednotlivých oligomerů byla určena jak distribuce oxyethylenových řetězců, tak i průměrné zastoupení mastných kyselin ve struktuře tenzidu. Dále byl porovnán vliv přípravy vzorku na výsledky analýzy.
eng LC/MS analysis of acylglycerol with low degree of oxyethylenation Oxyethylenated glycerides are biologically degradabile non-toxic non-ionic surfactants typically used as personal care, washing agents, as emulgators and stabilizers of foams in multicomponent formulations. From the chemical point of view, they are usually mixtures of oxyethylenated glycerol and glycerol esters with coconut oil. The content of fatty acids and degree of oxyethylenation affects the properties of the surfactant. In this work, possibilities of analysis of oxyethylenated glyceride with average number of two oxyethylene units were evaluated. The analysis was carried out using liquid chromatography coupled with mass spectrometry with electrospray ionization. Based on the comparison of retention behavior in reversed-phase system and hydrophilic interaction chromatography, the distribution of oligomeric units was determined together with the content of fatty acids in the structure of surfactant. Further, the effect of the sample preparation procedure on the results of analysis was studied. oxyethylenated glycerol; liquid chromatography; mass spectrometry; non-ionic surfactants