Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Voltammetric determination of nitrites in meat products after reaction with ranitidine producing 2-methylfuran cation
Autoři: Berisha Liridon | Arsim Maloku | Majlinda Haliti | Jashari Granit | Ardian Ukmata | Sýs Milan
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Microchemical Journal
Strana od-do: 105403
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Voltametrické stanovení dusitanů v masných výrobcích po reakci s ranitidinem produkujícím 2-methylfuranový kation Pro stanovení dusitanů v masných výrobcích byla vyvinuta zcela nová voltametrická metoda. Tato vysoce selektivní elektroanalytická metoda využívá specifickou reakci dusitanů s ranitidinem v kyselém prostředí za vzniku elektroaktivního kationtu NDMA a 2-methylfuranu s odpovídajícím postranním řetězcem na ERGO a adsorbovaným povrchově aktivní látkou SDBS byla preferována před anodickou oxidací NDMA při +0,8 V kvůli požadované selektivitě. Pro vyhodnocení pomocí výšky píku byly nalezeny dva lineární rozsahy od 6,2 do 125 μmol L − 1 a od 150 do 300 μmol L − 1 dusitanů charakterizované R2 0,9991 a 0,9963 s detekčním limitem 1,89 μmol L 1 1 dusitany. Pokud je upřednostňováno vyhodnocení založené na ploše píku, získá se pouze jedna lineární závislost popsaná regresní rovnicí Apc (μA V) = 0,0079c (μmol L − 1) - 0,0442 s R2 0,9996. Ověření voltametrické metody bylo provedeno pomocí srovnání se spektrofotometrickým testem Griess Reagent Kit (G-7921) při analýze modelového vzorku a různých masných výrobků. Dusitany; ranitidin; square-wave voltametrie; elektrochemicky redukovaný grafen oxid; kontrola bezpečnosti potravin
eng Voltammetric determination of nitrites in meat products after reaction with ranitidine producing 2-methylfuran cation A completely new voltammetric method has been developed for the determination of nitrites in meat products. This highly selective electroanalytical method utilizes a specific reaction of nitrites with ranitidine in an acidic environment to form an electroactive NDMA and 2-methylfuran cation with the corresponding side chain in the ERGO and adsorbed SDBS surfactant was preferred to anodic oxidation of NDMA at +0.8 V due to the desired selectivity. For evaluation using peak height, two linear ranges from 6.2 to 125 μmol L−1 and from 150 to 300 μmol L−1 nitrites characterized by R2 of 0.9991 and 0.9963 with a detection limit of 1.89 μmol L−1 nitrites were found, respectively. If the peak-area-based evaluation is preferred, only one linear dependence described by a regression equation Apc (μA V) = 0.0079c (μmol L−1) − 0.0442 with the R2 of 0.9996 will be obtained. The verification of voltammetric method was carried out using a comparison with a spectrophotometric Griess Reagent Kit (G-7921) in the analysis of the model sample and various meat products. Nitrites; ranitidine; square-wave voltammetry; electrochemically reduced graphene oxide; food safety control