Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Electrochemical control of biofilm formation and approaches to biofilm removal
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Applied Science - Basel
Strana od-do: 6320
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Elektrochemická kontrola tvorby biofilmu a přístupy k odstraňování biofilmu Tento přehled se zabývá mikrobiální adhezí na kovové povrchy a následnou tvorbou biofilmu, což poukazuje na skutečnost, že oba procesy jsou vážným problémem v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolňované ze struktury biofilmu mohou kontaminovat potraviny a příslušný materiál při jejich výrobě. Biofilm vykazuje zvýšenou odolnost vůči sanitizačním a dezinfekčním prostředkům, což komplikuje odstraňování nebo inaktivaci mikroorganismů v těchto produktech. Ke stávajících tradičních technikách a moderních přístupech k čištění nabízí elektrochemická kontrola biofilmu slibnou technologii, kde jsou povrchové vlastnosti nebo reakce probíhající na povrchu řízeny, aby se zpozdilo nebo zabránilo uchycení buněk, nebo aby se odstranily mikrobiální buňky z povrchu. V tomto přehledu je podrobně popsána charakterizace biofilmu, klasifikace biofilmů tvořících bakteriemi, vliv podmínek prostředí na ulpívání bakterií na povrchu materiálu a hodnocení role morfologie biofilmu. Zahrnuty jsou také zdravotní aspekty, metody kontroly biofilmu v potravinářském průmyslu a konvenční přístupy k odstraňování biofilmu, aby bylo možné zvážit možnosti a omezení různých elektrochemických přístupů k regulaci biofilmu s ohledem na potenciální aplikace v potravinářském průmyslu.
eng Electrochemical control of biofilm formation and approaches to biofilm removal This review deals with microbial adhesion to metal-based surfaces and the subsequent biofilm formation, showing that both processes are a serious problem in the food industry, where pathogenic microorganisms released from the biofilm structure may pollute food and related material during their production. Biofilm exhibits an increased resistance toward sanitizers and disinfectants, which complicates the removal or inactivation of microorganisms in these products. In the existing traditional techniques and modern approaches for clean-in-place, electrochemical biofilm control offers promising technology, where surface properties or the reactions taking place on the surface are controlled to delay or prevent cell attachment or to remove microbial cells from the surface. In this overview, biofilm characterization, the classification of bacteria-forming biofilms, the influence of environmental conditions for bacterial attachment to material surfaces, and the evaluation of the role of biofilm morphology are described in detail. Health aspects, biofilm control methods in the food industry, and conventional approaches to biofilm removal are included as well, in order to consider the possibilities and limitations of various electrochemical approaches to biofilm control with respect to potential applications in the food industry. Bacteria-surface interactions; biofilm formation; electrochemical control and removal of biofilms from food industry